12 E-mailmarketing inzichten voor een beter resultaat deel 1
‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’. Of het nu om een ingrediëntenlijst voor een smaakvol recept gaat of een lijst e-mailmarketing inzichten, soms kan het geen kwaad beroep te doen op de experts om je heen. Als nr. 1 e-mailmarketing bureau in de Emerce 100 delen we 12 inzichten inclusief nuttige whitepapers en artikelen voor betere e-mailmarketing resultaten. In dit blog delen we de eerste 6.
#1. Stel concrete doelstellingen vast in een plan
Bij e-mailmarketing krijg je direct terugkoppeling over het succes van je e-mailcampagne. Je kunt conclusies trekken en verbetertrajecten in gang zetten. Maar controleer niet alleen achteraf maar stel van te voren concrete doelstellingen vast in een plan. Als je de doelgroepen en doelstellingen hebt bepaalt, kun je per doelgroep een e-mail programma opzetten. In het blogartikel ‘Hoe maak je een e-mail marketing plan met OGSM?’ helpen we je een plan te maken aan de hand van de OGSM-methode.
#2. Werk met vaste procedures en checklists
Streef naar constante kwaliteit en perfectie door vaste procedures te beschrijven voor content creatie en verzending. Werken met een vast format van je e-nieuwsbrief werkt efficiënt.
Voor verzending werk je een checklist af met controles die je uitvoert: redactioneel, spelling, werkende linkjes en check of plaatjes goed tonen in de belangrijkste 5 e-mailprogramma’s. Je voert ook de technische controles uit. Verdeel de verantwoordelijkheden voor elk onderdeel onder de leden van een vast team of redactie.
We hebben een handige infographic voor je gemaakt die je kunt printen en kunt gebruiken als checklist voor het verzenden van je e-mail campagne.
#3. Zorg voor goede deliverability
Het percentage ontvangers dat je e-mail daadwerkelijk binnenkrijgt, noemen we accepted rate. Hoe hoger het percentage, hoe beter. Er zijn vier belangrijke onderdelen waar je op moet letten bij de deliverability.
- Defensieve HTML
Een e-mailing komt aan als je html-codes op de juiste manier gebruikt; gebruik zogenaamde ‘defensieve’ html. Je bericht komt dan door de spamfilters én wordt niet vervormd door de verschillende e-mailprogramma’s die je ontvangers gebruiken. Stuur zowel de HTML versie als tekstversie mee. - Vermijd de blacklist
Het is belangrijk dat je niet op een blacklist terechtkomt, dan wordt al je uitgaande e-mail geblokkeerd door een Internet Service Provider en kun je niets meer versturen. Je voorkomt dit met een ‘schone’ adreslijst waar eerdere (hard)bounces en uitschrijvingen uit verwijderd zijn. - Authenticatie
Authenticatie is een controle die Internet Service Providers uitvoeren bij het versturen van e-mails. Het correct instellen van je authenticatiegegevens zoals DKIM en SPF is belangrijk wanneer je de aflevering van je e-mails wilt verbeteren. - Afzender
Voor het afzendadres geldt dat je mailserver deze ook controleert. Zorg voor een bestaand e-mailadres. Een noreply-adres is in strijd met de gedragscode van de DDMA (Code Reclame via E-mail).
Houd je verder aan de opt-in wet- en regelgeving en wees relevant, dan voorkom je spamklachten.
#4. Bedenk briljante onderwerpregels
Of je ontvanger je bericht opent hangt voor een groot deel af van de envelop. De envelop bestaat uit 3 onderdelen: het from-adres, de onderwerpregel en de preheader. De onderwerpregel is het meest aanwezig en daar kun je ook het meeste invloed mee uitoefenen.
Voor de onderwerpregel geldt er een aantal basisprincipes:
- Beperk je onderwerpregel tot 50 karakters, voor mobiel 30 karakters. Dat is de lengte die je kernboodschap mag hebben.
- Zorg dat je onderwerpregel kort en prikkelend is, denk maar aan krantenkoppen.
- Schep geen valse verwachtingen, maar zorg dat de ontvanger de subjectline na het openen van het bericht onmiddellijk herkent.
- Gebruik de pre-header als aanvulling op je onderwerpregel
In onze whitepaper over onderwerpregels lees je alle tips voor het inrichten van je envelop.
#5. Maak relevante content
Relevante content is key. Stel jezelf altijd de vraag wat je doelstelling is bij een bepaalde uiting, wie en waarom iemand de boodschap ontvangt en welke actie je van je ontvanger verwacht. Er zijn 2 soorten content die je moet inventariseren: de content die je alleen kunt krijgen na het invullen van een formulier (gated content) en content die vrij beschikbaar is (vrije content).
Gated content heeft 3 doelen:
- E-mailadressen verzamelen
Dit geldt voor content op je website en social media pagina’s. Als je het e-mail adres hebt, kun je automatische opvolging gaan doen met een serie e-mails. - E-mailadressen verrijken
Men noemt dit ook wel progressive profiling. Je vraagt in het begin niet meer dan een e-mailadres, geslacht, naam en functie en bij volgende conversies vraag je bijvoorbeeld de branche of het aantal medewerkers. - Lead scoring mogelijk maken
Pas als je individueel gedrag kunt meten, kun je leads een score gaan geven. Afhankelijk van de score van een lead ontvangt die vervolgens verschillende content.
Wanneer je een formulier gebruikt of juist niet is een blijvende discussie over. Sommigen vinden dat je leads afschrikt of tenminste drempels opwerpt. Qamels stelregel is dat je het functioneel moet bekijken en als je het niet zeker weet moet gaan testen. Is je doelstelling adressen verzamelen, maak dan gebruik van een formulier en vraag alleen de gegevens die je nodig hebt voor de opvolgactie die je wilt starten. Is je doelstelling content verspreiden, dan is een formulier niet direct een vereiste.
Zodra je de beschikbare content hebt geïnventariseerd kun je hiermee workflows ontwerpen. Dit doe je door te denken in series van e-mailberichten die verstuurd worden als er een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden (trigger). Blijf relevant voor de ontvanger en speel in op de informatiebehoefte.
Meer weten over het opwarmen van leads in de vorm van lead nurturing series, lead scoring en leadgeneratie? Volg het webinar Lead nurturing met e-mail op dinsdag 26 juli.
#6. Maak je e-mailings responsive
E-mails worden steeds vaker op mobiele apparaten gelezen, zo blijkt uit de uitkomsten van het Nationale E-mail Benchmarks rapport 2016. Gemiddeld opent 36,5% van de zakelijke ontvangers de e-mail op een smartphone of tablet. De opmars van mobiele lezers, zowel op smartphone als tablets, gaat in een razend tempo. Houd er rekening mee dat veel van je ontvangers hun e-mail op deze platformen lezen. Om je berichten op kleine schermen goed leesbaar te maken, moet je template responsive zijn. Er zijn drie standaard mogelijkheden om je e-mails voor mobiel te optimaliseren: fluid e-mail layout, schaalbaar design en responsive design. Neem vrijblijvend contact met ons op om te laten bepalen wat het beste bij jou past.
Wil je echt een stap vooruit maken met e-mail marketing, vraag dan een gratis strategie sessie aan bij Qamel. Op basis van jouw input geven we structuur aan jouw doelstellingen, strategieën, dashboard en acties.