2015: Het einde van e-mailmarketing! Of toch niet?
Ziet u de vloedgolf van social media en de tsunami van ‘mobile devices’ ook? De penetratie van social media was begin 2014 in Nederland gestegen tot 86% en stijgt gestaag verder. Volgens Telecompaper mei 2014 heeft 72% van alle Nederlanders een smartphone. Nog even en de smartphone haalt de notebook en oude desktop in.
E-mails? Passé! Daar gaat uw e-mailmarketing strategie. Dag, weg ermee! Of toch niet…? En wat kunt u er dan zelf als organisatie nog aan doen? In dit artikel geef ik drie adviezen voor second-life voor e-mail.
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Peter Seijsener. Hij is (strategisch) marketeer en fondsenwerver, of zoals hij zelf zegt “No-nonsense marketeer met een hart voor klanten” en schrijft af en toe over online marketing, fondsenwerving en marketing trends.
Wanhoop niet, e-mail is oud, maar nog steeds levenslustig
Maar wat doen Nederlanders, consumenten, uw klanten of donateurs dan met hun smartphone? Ze communiceren er vooral mee: bellen, whatsappen en sms-en.
Ja, dat had u al verwacht maar, misschien verrassend, de meesten (72%) e-mailen er ook mee. En wie e-mails stuurt leest binnenkomende mail, die van uw organisatie vast ook. Toch?
En wist u dat driekwart van de consumenten reclame zelfs het liefst via e-mail wil ontvangen, zo blijkt uit ‘Het Nationaal E-mail Onderzoek 2014’ van Blinker.
E-mail is voor consumenten, na de website en winkel, de meest wenselijke manier om in contact te blijven met hun merk zo constateert Marktonderzoeker Forrester. Die tevens stelt dat de dominantie van Facebook en Twitter in (social) marketing voorbij is.
Uw klanten en donateurs willen dus in contact blijven met uw merk, met uw organisatie via e-mail. Er is geen reden tot wanhoop. Er is nog een ‘second life’ voor uw e-mailstrategie. Maar hoe?
Pas uw e-mailings aan voor het nieuwe mobiele gebruik
Heeft u wel eens uw eigen e-mail bekeken op een tablet of een smartphone? Op welke van de meer dan 100 verschillende types? Hoe zag het eruit? Was uw e-mailing op de meeste devices goed te bekijken én was er goed op door te swipen of te klikken? Leesbare en klikbare e-mails zijn gewoon noodzaak in 2015 wil uw e-mailing nog gelezen worden.
Als u naar uw e-mail kijkt wat ziet u dan meestal als eerste? Jawel, de onderwerpregel. Die wordt, vanwege de kleinere schermen, nog belangrijker. Besteed nog meer tijd aan het vinden van de best scorende regel, daar kunt u veel mee winnen.
Vergeet dan natuurlijk niet de landingspagina’s achter uw e-mailing. Die dienen dan ook mobileproof te zijn. Wat een domper als uw donateur of klant met zijn mobieltje na het lezen van uw aansprekende e-mail uitkomt op een onleesbaar onhandelbaar webformulier. Au, au, au.
En om positief te eindigen: waarschijnlijk gaat Google u in 2015 belonen als ook uw webpagina’s aangepast zijn aan ‘mobile devices’. Hoe? Door uw webpagina’s hoger in de zoekresultaten te tonen.
Kortom: zorg dat uw e-mail op elk apparaat goed te lezen is, responsive design. Het is geen aandachtspunt meer, het is een must! De manier om e-mail ook in 2015 met succes te kunnen blijven gebruiken.
Stop met rapportage spaghetti
Het mooie van e-mails is dat er veel aan te meten is. Heel veel. CTR, CTO, hard bounces, soft bounces, clicks per link, clicks per onderwerp, clicks op tekstlinks, plaatjes en buttons, alle stappen in uw salesfunnel. Hoeveel pagina’s heeft de rapportage die u elke week ziet? En heeft zo’n dikke rapportage zin?
Stop met de rapportage spaghetti waar u lang naar moet kijken en toch geen beslissingen mee kunt nemen. Zoals Brian Walker al op forbes.com zei “het geheim van big data is het beperken ervan”.
Maak een overzichtelijke rapportage met verdiepingsslagen. Dus eerst de belangrijkste KPI’s en daarna pas, voor de experts, de vele maar ‘essentiële details’. Koppel uw specifieke doelen aan feitelijk e-mailgedrag en kijk vanuit de klant.
Een goede start zou zijn om ‘stoplichten’ te plaatsen voor het percentage opens, CTR en afmeldingen die een alarm geven zodra boven/onder een kritische waarde komen.
Maak met je e-mail experts in 2015 eerste stappen. In de ideale situatie zou je dan een eenvoudig overzicht als dit krijgen.
Op de verticale as
|
Op de horizontale as
|
Uit uw rapportage zullen dan verbeterkansen volgen. Maar verbeter uw volgende e-mailings niet alleen voor u zelf maar vooral voor uw prospects en klanten. Die willen immers onderhoudende goed leesbare e-mails met echt nieuws of mooie aanbiedingen ontvangen zoals al eerder onderbouwd.
E-mail ook in 2015 een effectief kanaal
En dan blijft E-mailmarketing ook in 2015 een van de meest succesvolle digitale media. Een mooi kanaal om vooral bestaande klanten of donateurs bij de organisatie betrokken te laten zijn én te behouden.
Ik wens u een succesvol 2015 toe met veel e-mails met nog meer response.
PS De DDMA meldde dat 2/3 van de Nederlanders na het afmelden toch nog e-mails ontving van de bewuste organisaties. Slecht voor de beleving van uw merk. U heeft natuurlijk wel een werkende en geteste afmeldbutton, toch?
Over de auteur (gastblogger)
Peter Seijsener is marketeer met een brede ervaring in B2C en B2B marketing en heeft onder andere voor Inventum, KPN, de Consumentenbond en KWF Kankerbestrijding gewerkt. In zijn werk wil hij luisteren naar klanten maar net zo zeer data laten spreken. Die twee uitersten samen smeden tot succesvolle campagnes, dat is zijn vak. Klantloyaliteit en mobile marketing zijn zijn thema’s voor 2015.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!