4 Aspecten die je moet weten over e-mail deliverability
Het is niet vanzelfsprekend dat alle verzonden e-mail ook in de inbox terecht komt. Deliverability is daarom ook één van de belangrijkste aandachtspunten bij e-mail marketing. De term deliverability geeft aan in welke mate erin wordt geslaagd om je e-mailings correct af te leveren. Maar hoe zorg je daar nu voor?
Er is een hele reeks aan aspecten die van invloed zijn op het al dan niet aankomen van een bericht. In dit artikel geef ik je 4 handvaten waaraan je kunt denken om je deliverability te managen:
- Spamfiltering
- Authenticatietechnieken
- Bouncemanagement
- Deliverability indicatoren monitoren
#1. Het belangrijkste aspect van deliverability: spamfiltering
Het begrip deliverability in e-mail marketing geeft aan hoeveel procent van de verstuurde e-mail aankomt in de inbox bij de ontvanger en dus niet wordt geblokkeerd door spamfilters of terecht komt in de junkmailfolder.
Spamfiltering is het belangrijkste aspect van deliverability. Er zijn meerdere niveaus van spamfiltering: bij de Internet Service Provider (ISP), mailserver provider (ISP, webmail provider of interne automatisering), spamfilter providers en locale spamfilters (op de PC).
Hoe werkt spamfiltering?
De werking van spamfilters is in principe geheim; men wil spammers niet helpen om deze te ontwijken. Toch zijn er veel spamfiltertechnieken bekend. Probleem is dat er voortdurend in wordt veranderd. Als legitieme e-mail onterecht geblokkeerd wordt door spamfilters is dat vervelend voor de verzender (minder effect van je campagne), maar ook vervelend voor de ontvangers die naar de e-mail uitkijken.
Waarom wordt mijn e-mail als spam gezien?
De redenen voor spamfilters om mail te blokkeren zijn heel divers en hebben voornamelijk te maken met:
- De inhoud en de technische opmaak van het e-mail bericht
- De reputatie van de (technische) verzender
- De reputatie van de afzender
#2. Authenticatietechnieken voor betere e-mail aflevering
Authenticatietechnieken zijn methodes om jezelf als e-mailverzender te legitimeren. Door hiervan gebruik te maken “weet” de ontvangende ISP (domein) dat jij daadwerkelijk bent wie je zegt dat je bent. Hoe je met deze zaken omgaat (lijsthygiëne, klachtenhandeling en bouncemanagement) bepaalt, naast het volume van de verzender, de reputatie. Deze reputatie weegt ook mee in de beslissing of je wel of niet in de inbox terecht komt.
Er zijn verschillende technieken ontwikkeld om e-mail en het domein te authenticeren. Al deze technieken vereisen een aanpassing aan de kant van de verzender. Deze technieken zijn:
- Sender Policy Framework (SPF) / Sender ID is een open standaard die misbruik van het “from” verzendadres voorkomt. Simpel gezegd controleert de ontvangende partij of de verzender wel vanuit dat domein mag verzenden.
- DomainKeys Identified Mail (DKIM) controleert zowel de afzender als de inhoud van de e-mail. Dit wordt gedaan door middel van het vergelijken van twee sleutels: een public key en een private key.
#3. Bouncemanagement technisch én administratief
Onder technisch bouncemanagement versta ik het registreren en categoriseren van de bounces en het afhandelen van complaints. Een lastig proces omdat niet iedereen zich aan de standaards houdt. Er zijn veel slecht geconfigureerde mailservers en ook veel eigenwijze beheerders. Bouncemanagement moet daar rekening mee houden. Doelstelling is om rapportages te geven zodat bounces administratief verder verwerkt kunnen worden. Door de gebouncte adressen uit de lijsten te laten voorkom je dat adressen opnieuw bouncen.
#4. Blijf zelf de deliverability indicatoren monitoren
Het is belangrijk dat er regelmatig gecontroleerd wordt of de aflevering normaal verloopt. Er zijn verschillende indicatoren: bounce statistieken, resultaten van steekproeven en reacties. Deze indicatoren moeten voortdurend gecontroleerd worden.
In een goed e-mail marketing tool kun je de bounceresultaten van de e-mailings zien. Je vindt diverse overzichten, onder andere met zachte en harde bounces. Niet alle spamfilters veroorzaken bounces en veel spamfilters geven niet aan dat een bounce door spamfiltering veroorzaakt is. Toch kunnen veranderingen in bouncestatistieken wijzen op spamfiltering.
Het is aan te raden jaarlijks (soms vaker) een “platte tekstmail” te sturen om adressen te controleren. Dit zijn altijd goede indicatoren voor delivery-problemen.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht