4 Copywriting tips voor conversie in e-mailings en landingspagina’s
Copywriting die scoort en tot conversie leidt. Dat was het onderwerp van een webinar dat ik afgelopen week terugkeek. Georganiseerd door Unbounce en Copy Hackers stond dit webinar al lange tijd op mijn to-do lijstje. Joanne Wiebe, diehard copywriter met de focus op conversie, besprak een aantal interessante copywriting best practices. In dit blog vind je de 4 tips die ik het meest bruikbaar vond.
4 tips voor copywriting uit het AIDA-model
Het AIDA-model is je vast wel bekend. Dit acroniem ligt ten grondslag aan de meeste reclame-uitingen en staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Hoewel de invulling van dit model allang bekend is, weet Wiebe dit op verrassende wijze nieuw licht in de blazen. Door het te vertalen in vier praktische tips voor landingspagina copywriting.
In de komende alinea’s bespreek ik deze tips. Deze zijn zowel in te zetten in je e-mailings als op je landingspagina’s.
Tip 1: Attention – Winst is niet zo krachtig als het idee van verlies
Het middel om de aandacht te pakken op een landingspagina is door in te spelen op het verlies. Maak duidelijk wat prospects verliezen als ze zich niet inschrijven op jouw nieuwsbrief. Tijd voor een voorbeeld.
Meestal zien we een beweringen terug als:
- Genereer meer leads
- Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
- Ontvang elke week kortingsbonnen
Door je tekst om te draaien wordt het krachtiger. Wat heeft iemand te verliezen?
- Verlies niet langer leads
- Mis nooit meer het laatste nieuws
- Loop de wekelijkse kortingsbon niet mis
Concreet stelt de eerste copywriting tip dus: beschrijf wat iemand te verliezen heeft.
Mijn advies voor elke tip in dit blog is om eerst een test uit te voeren. Laat de ene helft van je leads versie A zien en de andere helft versie B. Met behulp van deze splitrun kom je er al snel achter wat voor jou het beste werkt. (Doorlinken naar blog/wp over a/b testen)
Tip 2: Interest – Vat je voordelen niet samen, maar wees specifiek
Hoe maak je jouw aanbod interessant voor je lead? Een tweede tip is om voordelen niet samen te vatten. Maar wees juist zo specifiek mogelijk.
Een illustratief voorbeeld is een landingspagina van een organisatie met een 24-uurs helpdesk service. In de praktijk kom je bij dit soort bedrijven vaak landingspagina’s tegen met een korte call-to action (CTA) tekst als:
’24/7 toegankelijk
Onze helpdesk zit klaar wanneer jij ze nodig hebt.’
Deze call to action kun je opknappen door het verder te concretiseren. Maak ervan:
’24/7 toegankelijk
Jouw werk begint om 8:00 uur, onze Q&A start ook om 8:00 uur’
Een concrete CTA maakt je voordeel tastbaar en interessant om te lezen.
Tip 3: Desire – Gratis schept geen waarde
Het scheppen van verlangen is de derde pijler binnen het AIDA-Model. Een opvallend advies uit het webinar is om juist niet het woord ‘gratis’ te gebruiken.
Concretiseer het vaak gebruikte ‘gratis verzenden’. Wat is dat specifieke voordeel? Door juist daarop in te spelen wordt je tekst sterker.
Bijvoorbeeld: ‘we betalen jouw verzendkosten’. Naar mijn idee een belangrijke derde copywriting tip, waarmee het voor jouw lead direct duidelijk is wat er ‘gratis’ is.
Tip 4: Action – Laat call to actions moeiteloos lijken
Tot slot misschien wel de meest praktische tip voor copywriting. Veel call to actions geven de lezer het idee dat hij een tegenprestatie moet leveren om het voordeel te ontvangen.
Om dit te illustreren wederom een voorbeeld:
- Koop nu een boek
- Schrijf je nu in
- Download onze whitepaper
Bij bovenstaande voorbeelden lijkt het alsof mensen iets moeten opgeven. Een offer dat ze moeten brengen om iets te krijgen. Ze moeten iets betalen, zich inschrijven op een formulier en hun gegevens achterlaten of wachten totdat een download klaar is.
Een vierde tip is om call to actions minder gewichtig te maken. Een concreet middel hiervoor is het woord ‘krijg’. Met deze subtiele aanpassing in je call to action tekst maak je jouw tekst krachtiger. Hoewel het woord ‘krijg’ in het Nederlands net iets meer wrijving geeft dan ‘get’ in het Engels, is het punt duidelijk.
Focus op conversie: spreek de taal van je prospect
In het restant van het webinar schetsen de sprekers ons eigen brein als de ‘evil’ side. Wil je meer focus op conversie, kijk dan naar de eindgebruiker. Met behulp van een lezersonderzoek, interview of klantonderzoek leer je de interesses en tone of voice kennen.
In dit blog heb ik de volgende vier concrete schrijftips gegeven:
- Attention: Beschrijf wat iemand te verliezen heeft
- Interest: Maak een call to action concreet
- Desire: Maak een voordeel concreet (gratis is geen waarde)
- Action: Gebruik ‘krijg’ om call to actions moeiteloos te laten lijken
Wat mij betreft vier zeer praktische copywriting tips die je zeker moet overwegen. Zowel in je mailing zelf als op de landingspagina op je website. Met behulp van een splittest kom je er achter wat voor jou het best werkt. Ik lees graag in een reactie terug wat bij jou het best werkt.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht