5 redenen om marketing automation in te zetten voor B2B
B2B marketing automation: de 5 redenen waarom
Als het gaat om marketing worden business-to-business bedrijven geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Een van die hersenkrakers is b2b marketing automation. Marketing automation is een effectieve oplossing voor het automatisch omzetten van anonieme online bezoekers naar kwalitatief goede prospects. Leads worden gesegmenteerd op basis van gedrag en behoeften. Maar niet alleen dat, marketing automation geeft ook inzichten in ROI. In deze blog zal ik vijf redenen geven die de noodzaak van marketing automation voor B2B te onderstrepen.
#1. Het versterken van je engagement
Wanneer een organisatie onvoldoende inzicht heeft in de potentiële koper is het onmogelijk om effectieve dialogen te gaan voeren. Het is daarom belangrijk om inzicht te hebben in het gedrag en de behoeften van je doelgroep. Weet waar iemand in is geïnteresseerd en via welke kanalen zoekt om aan bepaalde informatie of kennis te komen. Een veelvoorkomend probleem is dat deze informatie binnen een organisatie versnipperd en in verschillende systemen zijn opgeslagen. Om effectief te kunnen communiceren met de potentiële lead moet je deze data centraliseren en verwerken in één proces en systeem zodat alle data toegankelijk is voor zowel de marketing als de sales afdeling. Zo ben je als organisatie in staat om op een relevante en efficiënte manier prospects te engagen, hun vertrouwen te winnen en een relatie op te bouwen.
#2. Het bespaart geld en capaciteit
Door slim te automatiseren kun je veel geld besparen. In het verleden had je voor een marketingcampagne een heel marketingteam nodig. Met behulp van een marketing automation systeem kan dit tegenwoordig met veel minder capaciteit. Het systeem zorgt ervoor dat een enkele marketeers campagnes gericht en georganiseerd kan houden. Met functies als A/B-testen kun je er zeker van zijn welke campagnes oproepen tot actie en welke lay-outs en onderwerpen de grootste impact hebben op jouw kopers. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw budget ook echt besteedt wordt aan de campagnes die de meest inkomsten genereren.
#3. New business ontwikkelen gaat sneller
Het ontwikkelen van new business is van cruciaal belang voor de groei. Het lokaliseren van potentiële groeimarkten vereist analyse van jouw marketing data. Met lead nurturing kunnen je prospects gericht en geautomatiseerd informatie sturen over specifieke producten of diensten. Hierdoor blijven de prospects op de hoogte tijdens de sales cycle en blijft jouw bedrijf top of mind. Door te segmenteren is het mogelijk om de dialoog te personaliseren. Dus wanneer een prospect consequent kijkt naar informatie over een bepaald product, kun je ze gerichte content sturen die hier betrekking op heeft.
#4. Hogere kwaliteit van je B2B-leads
Kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om leads. Het ongericht doorsturen van slecht gekwalificeerde leads werkt negatief voor sales. Door een goed scorings- en beoordelingssysteem te handhaven die gebaseerd is op klikgedrag is het mogelijk om de prospects een score toe te kennen en uiteindelijk beoordelen op kwaliteit. Op deze manier zullen de beste leads het eerst bij verkoop terechtkomen, zodat de spanning tussen sales en marketing kan afnemen.
#5. Niet meer afhankelijk van de IT afdeling
Door de technologie waar marketeers hedendaags mee werken zijn veel marketeers afhankelijk van IT. Marketingactiviteiten kunnen hierdoor vertraging oplopen wat kan leiden tot frustratie tussen afdelingen onderling. Door gebruik te maken van marketing automation ben je als marketingafdeling in staat om zelf zaken beter en sneller te regelen, terwijl de afhankelijkheid van de IT-afdeling afneemt.
Aan de slag met b2b marketing automation? Bekijk dan onze pakketten SharpSpring en Apsis.
Wil jij weten of je goed voorbereid bent voor e-mail marketing automation? Gebruik onze checklist met 20 punten en kijk waar jij staat!