5 Tips voor een warm welkomprogramma via e-mail
Er is niets fijner dan een warm welkom. Als je een e-mail welkomstprogramma inzet kun je nieuwe relaties in goede doelen en B2B verzekeren van een aangename ontvangst. Een onthaal waarmee je potentieel veel winst kan behalen. Zowel op korte als op lange termijn. De open rate van een welkom email ligt bijvoorbeeld beduidend hoger dan een gemiddelde mailing. Daarnaast werkt een welkomstserie mee aan een positieve klantbeleving en merkattitude.
In dit blogartikel bespreek ik eerst waarom een e-mailprogramma belangrijk is binnen e-mail marketing. Daarna deel ik vijf best practices van een e-mail welkomstserie met je.
Een warm welkom met een welkomstserie via e-mail
Een aanmeldbutton voor een nieuwsbrief staat tegenwoordig op bijna elke website. Kijk eens op een willekeurige goede doelen website en je ziet al snel de mogelijkheid om je in te schrijven. Na aanmelding krijg je meestal een nette bevestigingsmail. Toch zien we veelvuldig voorkomen dat deze bevestigingsmail ook meteen de laatste mail is. Van een echt warm welkom en een aanzet voor het opbouwen een band met potentiële donateurs of prospects is geen sprake.
Het is verstandiger om een complete e-mail ontvangstserie op te stellen na inschrijvingen. Een welkom waarbij de geabonneerde een reeks emails ontvangt. Met deze e-mail automatisering zorg je dat abonnees direct meer leren over jouw organisatie. Daarnaast is er een grotere kans op conversie en schrijft de ontvanger zich minder snel uit. De inzet van een welkomstserie is daarmee gelijk goed voor leadnurturing. Natuurlijk beweer ik hier niet dat je roekeloos moet gaan mailen. Aan de hand van de doelstellingen van jouw organisatie moet je goed nagaan hoeveel berichten, op welk moment, en met welke inhoud je verstuurt.
5 Tips voor een e-mail welkomstprogramma
Er is een aantal tips om tot een succesvol welkomst programma te komen:
Tip 1. Bepaal doelstellingen van je e-mailserie
Wat wil je bereiken met de welkomst e-mail serie en welke informatie wil je delen met de inschrijvers? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen, nog voordat je start met het opzetten van een welkomserie. Aan de hand van de doelstelling geef je vorm aan de invulling.
Tip 2. Kies de juiste timing
Timing is cruciaal binnen een welkomstmailing. Helaas bestaat er geen magische formule die determineert hoe vaak en wanneer je e-mails moet sturen. Speel met de frequentie en analyseer je data om de optimale timing te bepalen. Dit is afhankelijk van je algehele e-mail campagne strategie en de branche die je benadert. Denk daarom goed na over het moment waarop triggered e-mail wordt verstuurd. Sommigen zullen zo kiezen voor een welkomst serie die bestaat uit wekelijkse berichten, terwijl anderen e-mails sturen waarbij het interval toeneemt. Bekende schema’s zijn 0-5-12, 1-7-14 en 0-2-5-9 (waarbij 0 staat voor direct, 5 voor 5 dagen na inschrijving, etc.). Het beste advies dat ik kan meegeven is om de eerste welkomstmail direct te versturen nadat de geïnteresseerde zich heeft aangemeld. Het liefst binnen 10 minuten.
Tip 3. Begin met een warm welkom
Wees, zeker in het begin, niet te opdringerig. Je start met het opbouwen van een vertrouwensband. Dit kost tijd. Bedank je prospect of potentiële donateur eerst voor de getoonde belangstelling en geef steeds meer prijs over je organisatie. Deel bijvoorbeeld exclusieve content. Relaties zien zo graag de top vijf meest verkochte producten of de best gelezen blogs, die mogelijk ook voor hen interessant zijn.
Tip 4. Denk altijd in termen van conversie
Bij het opzetten van een e-mail welkomstserie moet je altijd een stap verder denken. Wat is je uiteindelijke doel en wat gebeurt er na het welkomprogramma? Als je dit goed hebt uitgedacht, volgen alle mails binnen de serie zich logisch op. Waardoor je bruggetjes kunt slaan. Door de mailtjes binnen een serie op elkaar te laten aansluiten gaan ontvangers uitzien naar je mail, je schept immers beloftes. Zo kun je, bijvoorbeeld als postscriptum, vast een tipje van de sluier oplichten voor de volgende mail.
Tip 5. Verschiet niet meteen al je kruit
Statistisch gezien is er geen e-mail die meer wordt geopend dan de eerste e-mail die een relatie ontvangt. Toch wil je dat een ontvanger jouw volledige programma doorloopt en niet afhaakt. Het is daarom belangrijk om een goede opbouw te kiezen. Geef niet direct alle daadwerkelijke voordelen die je hebt voor abonnees weg. Kies voor een gedegen opbouw.
Benut de kracht van een welkomst mailing
“Het ijzer smeden als het heet is”, zal vast een bekende uitspraak voor je zijn. En het is juist deze uitdrukking die van toepassing is op een welkomstprogramma. Met een welkomserie blijft jouw goede doelen stichting of b2b organisatie in het vizier bij de ontvanger. Na aanmelding leert een potentiële donateur direct je organisatie beter kennen. Waar gaat de opbrengst naartoe? Wat zijn lopende projecten? Maar ook voor het aanreiken van een aantrekkelijk aanbod of voordeel is een goede doelen e-mail welkomstprogramma dé plaats.
In dit artikel heb ik vijf tips gegeven om een welkomst programma te verbeteren. Toch komt er nog veel meer kijken bij het opzetten van een welkom programma. Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel of heb je zelf positieve ervaringen die je wilt delen? Ik hoor graag van je in een reactie op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht