6 items voor je checklist B2B e-mail nieuwsbrieven (deel 1 van 2)
Je kent het vast wel, het moment net voordat je een nieuwsbrief gaat verzenden. ‘Staat alles wel goed’?’ en ‘Komt de mailing professioneel over bij de lezer?’ Hoe voorkom je dat je fouten maakt?
In dit artikel geef ik je deel 1 van een uitgebreide checklist om ervoor te zorgen dat je volgende bericht goed de digitale deur uitgaat en je een fraai visitekaartje achterlaat.
Dit zijn de 6 punten die ik in deel 1 en deel 2 van de checklist behandel:
Deel 1:
- Is de e-mail envelop up-to-date?
- Geeft de pre-header duidelijke informatie?
- Bevat de e-mail header de juiste insteek?
Deel 2:
- Heb je een inleiding en/of inhoudsopgave nodig?
- Is het format van je content/artikelen juist?
- Zijn de Footer elementen aanwezig en getest?
In dit deel worden handige controles van je e-mail bericht beschreven die betrekking hebben op het bovenste deel van je e-mail.
#1. Is de e-mail envelop up-to-date?
Ja inderdaad, ook een e-mail heeft een envelop. De envelop bij e-mail bestaat uit het from adres en de subjectline. Dit is het eerste dat de lezer van jouw nieuwsbrief te zien krijgt. Pak die kans met beide handen aan om op te vallen in de menigte.
Het from adres
Het is met name in B2B e-mail een grote pré om zo persoonlijk mogelijk te zijn. Gebruik als afzendadres het liefst een persoonlijk e-mailadres van iemand binnen de organisatie die de lezer ook kent. Bijvoorbeeld van de directeur of accountmanager. Kun je geen persoonlijk e-mail adres gebruiken dan is marketing@ of nieuwsbrief@ ook goed. Noreply adressen zijn uitgesloten. Bij de afzendernaam vul je naast de persoonsnaam ook de bedrijfsnaam in voor extra herkenning bij de lezer.
Heb je een goed tool waarbij je kan personaliseren? Dan kun je de afzender ook dynamisch laten invullen met bijvoorbeeld de eigen accountmanager. Persoonlijke benadering ten top!
De onderwerpregel
Het tweede onderdeel van de envelop is de onderwerpregel. Probeer in de subjectline de lezer te triggeren om de e-mail te openen. Ik zou alleen al over subjectlines een volledige blog kunnen schrijven, dus even kort een paar tips voor een goede subjectline:
- Wees concreet, pak het belangrijkste item uit je nieuwsbrief of ‘hang’ de nieuwsbrief op aan een thema.
- Zorg dat uit de onderwerpregel al een beeld gevormd kan worden van de inhoud van de mailing.
- Zet de belangrijkste informatie vooraan
- Gebruik zo’n 50 tekens om de boodschap over te brengen.
In B2B nieuwsbrieven blijf je in de subjectline liever neutraal dan agressief. Dit leidt alleen tot meer uitschrijvers en past niet bij de informatieve en relatie-opbouwende aanpak.
#2. Geeft de pre-header duidelijke informatie?
Dan zijn we nu aangekomen bij de daadwerkelijke e-mail. Het eerste dat zichtbaar is van de nieuwsbrief is de pre-header. Dit is een kort stukje tekst dat helemaal bovenaan de nieuwsbrief staat en dat zichtbaar is in de inbox. Zorg er daarom voor dat je duidelijke informatie opneemt in de pre-header. In de pre-header wordt veelal verwezen naar de online versie. Mocht de lezer jouw nieuwsbrief niet kunnen lezen in de e-mailclient dan kan de online versie opgeroepen worden. Neem ook de bedrijfsnaam op in de pre-header en de soort uiting waar het om gaat, zodat de lezer weet van wie de uiting afkomstig is.
Een pre-header ziet er dus bijvoorbeeld als volgt uit:
“Indien je deze Lyris HQ nieuwsflits van Qamel niet kunt lezen, klik dan hier voor de online versie.”
#3. Bevat de e-mail header de juiste insteek?
De header is het bovenste gedeelte van de nieuwsbrief en volgt direct na de pre-header. Controleer deze 4 onderdelen van de header:
- Een header in overeenstemming met de huisstijl
Is de header in harmonie met de huisstijl? En ligt het ontwerp van de nieuwsbrief in lijn met de website? Het moet absoluut geen exacte kopie zijn van de website maar de look en feel moeten wel overeen komen met elkaar. - Gebruik defensieve html in de e-mail header
Met een defensieve opmaak zorg je ervoor dat de header er ook goed uitziet als ‘plaatjes uitstaan’. Vul hiervoor de alt-tekst in en plaats de bedrijfsnaam in tekst in de header. - Zorg voor actualiteit
Iedereen is vatbaar voor de laatste nieuwtjes, geef daarom tijdigheid mee aan de nieuwsbrief door in de header een uitgavedatum toe te voegen. Dit maakt het eventueel later terugzoeken in een archief ook makkelijk. - Niet hoger dan 400 pixels
Controleer of de header niet te hoog is qua aantal pixels. Bekijk de nieuwsbrief in de preview pane van jouw e-mail cliënt of bekijk de bovenste 400 pixels. Hierin moet de belangrijkste boodschap van je content zichtbaar zijn (en niet volledig opgeslokt worden door de pre-header en header).
Dit zijn de eerste 3 items voor de checklist van B2B nieuwsbrieven. Deel 2 van deze serie van de checklist volgt binnenkort. Heb je aanvullingen op deze blog of suggesties voor het tweede deel van de checklist? Laat het me weten door commentaar te geven op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht