6 items voor je checklist B2B e-mail nieuwsbrieven (deel 2 van 2)
Je kent het vast wel, het moment net voordat je een nieuwsbrief gaat verzenden. ‘Staat alles wel goed’?’ en ‘Komt de mailing professioneel over bij de lezer?’ Hoe voorkom je dat je fouten maakt?
In het artikel dat ik vorige week publiceerde gaf ik deel 1 van de checklist prijs. Vandaag ga ik verder in op het tweede deel van de checklist om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt.
Dit zijn de 6 punten die ik in deel 1 en deel 2 van de checklist behandel:
Deel 1:
Is de e-mail envelop up-to-date?
Geeft de pre-header duidelijke informatie?
Bevat de e-mail header de juiste insteek?
Deel 2:
Heb je een inleiding en/of inhoudsopgave nodig?
Is het format van je content/artikelen juist?
Zijn de Footer elementen aanwezig en getest?
In dit deel worden slimme controles voor het onderste deel van je e-mail bericht opgesomd. Daar kun je mee uit de voeten.
#4 Heeft je e-nieuwsbrief een inleiding en/of inhoudsopgave nodig?
Zoals ik al eerder aanstipte is het vooral in B2B nieuwsbrieven belangrijk om de lezer persoonlijk aan te spreken. Dit kun je uitstekend doen in de inleiding. Je begint de inleiding met een aanhef en sluit met de afsluiting. Afhankelijk van de kwaliteit van je adressenbestand kun je de lezer persoonlijk aanspreken. Als je dit kan, gebruik dit dan ook, het wekt extra vertrouwen op. Voorkom echter blunders door een mevrouw aan te spreken met `Geachte heer` en andersom, dat wekt, nogal logisch, juist weerstand op.
Sluit af met dezelfde naam als de gebruikte afzender bij het from adres en de circel is rond. Zet je er een grafische handtekening en een foto bij wordt het nog persoonlijker en gaat het, mits de relatie met je lezer goed is er nog beter in.
Qua content leent de inleiding zich er prima voor om alvast te vertellen welke onderwerpen in de nieuwsbrief aan bod komen. Of een leuke persoonlijke noot toe te voegen.
Wanneer gebruik je een inhoudsopgave in e-mail?
Heb je meer dan 3 onderwerpen, neem dan een inhoudsopgave op. Gebruik hierbij eventueel net iets andere kopjes dan bij de artikelen om extra op te vallen. En zorg ervoor dat de inhoudsopgave niet clickable is. Het niet klikbaar te maken maakt dat de lezer je gehele nieuwsbrief door moet scrollen en dus meer informatie tot zich neemt.
Let wel op dat de e-mail niet te lang wordt, want dat kan irriteren. Stuur in plaats van één lange nieuwsbrief per kwartaal liever een maandelijkse kortere nieuwsbrief.
#5 Is het format van je B2B eZine juist?
De content/ artikelen moeten aan een paar eisen voldoen:
- Rustig en overzichtelijk
Zorg voor een duidelijke structuur in de content. Het artikel zou een titel, tekst een link en een afbeelding kunnen bevatten. Wanneer deze items bij alle artikelen terugkomen en eenduidig zijn dan oogt de nieuwsbrief overzichtelijk en rustig. Dit maakt het voor de lezer makkelijker om de mailing door te scannen. - Kopje met lading
Trekt de titel de aandacht? Wil je het artikel lezen als je de titel ziet? De titel moet interesseren en aansluiten bij de content van het artikel. - Body scanbaar
Maak gebruik van bulletpoints en opsommingen. Dat maakt de tekst goed scanbaar. Het is namelijk een fabeltje dat nieuwsbrieven volledig van a-tot-z gelezen worden. Zo kun je toch de boodschap goed overbrengen. - Link met toegevoegde waarde
De link moet uitdagen om door te klikken voor meer informatie. Gebruik niet ‘lees meer’ of ‘meer info’ maar geef meer lading aan de links en geef meer weg over de pagina die gaat volgen. Bijvoorbeeld ‘Klik hier voor meer informatie over onze nieuwe dienst: E-mailmarketing’. - Afbeelding strak in het harnas
Zet alle afbeeldingen in hetzelfde formaat zodat de nieuwsbrief professioneel en ordelijk wordt. Vul ook de alt-tekst in bij de afbeeldingen zodat deze tekst bij de afbeeldingen uit getoond kan worden. - Social Media voor meer bereik
Interessante artikelen of promoties laat je via social media share buttons delen in het netwerk van je lezer. Dit brengt jouw artikel extra onder de aandacht bij potentiele nieuwe klanten. - Standaard hoeft niet saai te zijn
Het is slim om van tevoren over een vast nieuwsbrief format te kiezen. Zorg ervoor dat alle doelgroepen interessante content voor zich krijgen in elke nieuwsbrief. Je kunt per doelgroep kijken, maar ook bijvoorbeeld standaard een kennisartikel, productinformatie en case studie opnemen om zo verschillende content aan te bieden.
#6 Zijn de Footer elementen aanwezig en getest?
We sluiten deze checklist af met de footer. Zijn alle aspecten van de Footer aanwezig?
Social Media volg buttons
Als je gebruik maakt van Social Media en een LinkedIn, Twitter of bijvoorbeeld YouTube kanaal hebt, zet de Social Media volg icoontjes dan ook in je nieuwsbrief. Dan breng je ook jouw Social Media pagina’s meer onder de aandacht.
Service links
Het is niet het leukste deel van je nieuwsbrief maar het je bent verplicht een afmeldmogelijkheid op te nemen. Zet de afmeldlink op een duidelijke plek neer. Ook kan het handig zijn een vertel verder op te nemen zodat de nieuwsbrief geforward kan worden met behoud van de opmaak. En wanneer je dan de vertel verder opneemt, neem dan ook een inschrijf mogelijkheid op. Dit maakt dat geïnteresseerden zich direct kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief. Je kan tot slot nog een reactieformulier opnemen om zo uit te nodigen tot reacties.
Contact informatie
Naast de service links is het ook belangrijk dat de contactinformatie wordt opgenomen. Zet duidelijk de bedrijfsinformatie neer met adresgegevens. Link eventueel door naar de corporate website.
Catch all
Een catch all is een verzameling van diverse links opgenomen onderaan de nieuwsbrief in de footer. Je zet drietal kolommen op met 3 tot 5 links die leiden naar de website. Deze links bieden voor ieder wat wils. Door het klikgedrag van de lezer te analyseren kom je erachter welke content interessant bevonden wordt én kun je misschien nieuwe artikelen afleiden. Ook kun je als je er dieper op in wilt gaan bekijken in welk stadium van de Lead Nurturing cyclus jouw lezer zich bevindt.
Dit zijn de laatste 3 items voor de checklist voor je B2B nieuwsbrief. Heb je aanvullingen of opmerkingen op deze blog? Laat het me weten door commentaar te geven op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht