6 Tips voor relevante e-mail content b2b en goede doelen
De sleutel voor het succes van jouw e-mail marketing campagne is het schrijven van relevante content. Dit is echter ook meteen één van de meest moeilijke taken. Je wilt uiteindelijk dat je mail door zoveel mogelijk ontvangers wordt gelezen en een onvergetelijke indruk achterlaat.
In dit artikel geef ik 6 tips waarmee je zorgt dat jouw e-mail content de lezer aanspreekt.
Tip 1. Schrijf voor Persona
Bij het schrijven van goede e-mail content zullen de meeste marketeers eerst denken aan de content zelf. Door zich blind te staren op de tekst vergeten ze een echter belangrijke initiële stap: het gaat om de lezer. Met behulp van persona’s geef je jouw doelgroepen een gezicht.
Geef ze eigenschappen en voorkeuren. Geef elk persona een naam en identiteit. Stel vast wat hij wil lezen en wat hem motiveert. Op deze manier leer je welke content relevant is voor jouw doelgroep. Dan wordt het gemakkelijker om je in je lezer te verplaatsen en voor hen aantrekkelijke inhoud te presenteren.
Tip 2. Onderzoek wat interessant is voor je doelgroep
In het beste scenario, lijk je zelf erg op je publiek en kun je bij het vormgeven van de nieuwsbrief inhoud eenvoudig toetsen of de tekst daadwerkelijk aanslaat. Maar vaak is het lastig voor marketeers om te weten wat de lezer wil. Je mag er niet automatisch vanuit gaan dat je lezer geïnteresseerd is in jouw organisatie of website.
Een kwalitatief of kwantitatief lezersonderzoek is dan een goede aanpak. Met een vragenlijst die in 3 minuten is in te vullen kan je goed vaststellen welke onderwerpen scoren. Gebruik die onderwerpen in je nieuwsbrief of promotie en de kans is groter dat men met jouw bedrijf of goede doelen organisatie een relatie aan wil gaan. Je geeft dan effectief antwoord op de vraag die alle lezers stellen: “what’s in it for me?”.
Tip 3. Spreek uit ervaring en bouw aan de e-mail relatie
De ontvangers van jouw e-mail willen graag van jouw expertise leren. Ook ervaringen van anderen (casestudy) zijn alrijd welkom. Deel tips, cases en resultaten. Natuurlijk koppel je dat aan je producten of diensten of in het geval van goede doelen aan belangrijke thema’s en campagnes. Wees echter eerlijk en transparant. Maak helder waar je kennis weggeeft en waar je promotie begint. Op deze manier leert jouw prospect je kennen en ook meteen wat ze van je kunnen verwachten.
Tip 4. Denk in termen van de klassieke sales-funnel in e-mail
In tegenstelling tot retail waar het om directe verkoop gaat, wordt e-mail bij goede doelen en B2B veel gebruikt voor het “opwarmen” en “warmhouden’ van de relatie. Relaties boven in de trechter zijn meestal nog niet klaar om te doneren of direct te kopen. In die fase gaat men voor kennis en informatie. In het midden van de trechter, als de relatie al wat hechter wordt, vormen casestudies goede content. Degenen die de bodem van de trechter bereiken, zijn rijp om vrijwilliger, donateur of klant te worden en kunnen we bestoken met hardere geef/koop-verzoeken.
Tip 5. Maak een nieuwsbrief format en prioriteer
Als je kunt stuur dan liever een korte nieuwsbrief in een hogere frequentie dan incidenteel een lange. Wij zijn geen voorstander van lange nieuwsbrieven. Houd de lengte van teksten zelf in het belang van de leesbaarheid bij voorkeur ook kort. Maar als het dan toch moet en je hebt erg veel content in je nieuwsbrief, kies dan voor een vast format. Daarmee vergroot je de herkenbaarheid en kan de lezer gemakkelijker de voor hem of haar relevante inhoud vinden. Vul je e-mail nieuwsbrief content bijvoorbeeld met één of meer:
- Kennisartikelen (educatie)
- Artikelen over nieuwe diensten/producten/projecten
- Nieuwsitems uit de branche
- Invalshoeken ‘over ons’ (laat bijvoorbeeld een medewerkler aan het woord)
Verlaat het idee dat elk artikel even groot moet zijn. Designers zijn er gek op, maar het is niet praktisch. Denk bijvoorbeeld aan het volgende model: één hoofdartikel, twee secundaire artikelen (half zo groot) en vier tertiaire artikelen (een kwart van het hoofdartikel). Voeg daar nog 8 quartaire artikelen aan toe en je hebt ruimte gemaakt voor 16 onderwerpen. Zo kun je met minder woorden, meer content kwijt. Voordeel van zo’n format is dat het je dwingt om keuzes te maken voor onderwerpen die belangrijker zijn. Het format verplicht je immers de volgorde en de grootte van ieder artikel vast te stellen. Nieuwsbriefteksten schrijven wordt hiermee een stuk gemakkelijker.
Tip 6. Hergebruik content slim in e-mail bericht
Voortbordurend op de vorige tip opent dat kansen voor effectief hergebruik. Het primaire artikel van deze maand is het tertiaire artikel volgende maand en kan de maand daarna weer terugkomen als secundair artikel, mits het nog actueel en relevant is.
Lezers houden van lijstjes:
- De laatste 4 retweets
- De 5 meest gelezen blogartikelen
- De populairste whitepapers
Dit is nooit primaire content, maar kan voor bepaalde lezers wel degelijk relevant zijn. Het ontlast je bij het uitdenken en schrijven van e-mail teksten.
Bonus Tip. Gluren bij de buren
Het is voor marketeers altijd slim om de concurrentie in de gaten te houden. Natuurlijk wil je onderscheidend zijn en ben je op bepaalde aspecten beter dan je concurrent. Maar valt er dan echt niets te leren? Kijk naar drie concurrenten en maak een lijstje wat je aan hun content bevalt. Pak er verschillende elementen uit en vertaal ze naar jouw doelgroep. Afhankelijk van jouw branche kun je ook kiezen om juist het tegenovergestelde te doen. Waar het in deze tip om gaat is dat je op een positieve of negatieve manier “creatief” aan nieuwe relevante content komt.
Met de beschreven e-mail content tips in dit artikel kun je de kwaliteit van je teksten verbeteren. Je bent beter in staat om content te schrijven die past bij je doelgroep. BtoB nieuwsbrief inhoud of overtuigende goede doelen teksten die aansluiten bij jouw lezers. Uiteraard zijn er nog veel meer facetten die meespelen bij content. Heb jij nog suggesties of tips voor mij? Laat dan een reactie achter.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht