7 fouten in gepersonaliseerde e-mail
Sommigen zeggen dat personaliseren ontvangers afschrikt en ervoor zorgt dat de e-mail ongelezen weggegooid wordt zodra ze hun naam zien staan. Anderen zeggen juist dat het de enige goede manier is om e-mailingen te versturen.
Goed uitgevoerde gepersonaliseerde e-mail kan de effectiviteit van een e-mailing met maar liefst 25 – 30% verhogen. Bovendien biedt het voor de ontvanger de mogelijkheid legitieme e-mail te onderscheiden van spam. Maar, het hanteren van de strategie ‘elke personalisering is goed’ leidt alleen maar tot veel uitschrijvingen. Verkeerde personalisering komt over als nep, gekunsteld of zelfs ronduit eng. Voor goede personalisering heb je nodig: een goede database, zorgvuldige planning en betrouwbare technologie.
Verbeterpunten voor personalisatie e-nieuwsbrief
Fout 1. Vertrouwen op oude data
Niemand houdt ervan om verkeerd geadresseerde of fout gespelde e-mail te ontvangen. Door een fout in je bestanden laat je zien hoe weinig je weet van je abonnees, terwijl de bedoeling juist is te laten zien dat je op de hoogte bent. Controleer je bestanden grondig voor je personalisering aan je e-mail koppelt.
Fout 2. Niet letten op relevantie van elk bericht
Vanuit het perspectief van de ontvanger zijn relevantie en personalisering tot op zekere hoogte uitwisselbaar. Gebruik personalisering alleen als je zeker bent dat de content die je stuurt relevant is voor de ontvanger. Een relevante e-mail is persoonlijk en een persoonlijke e-mail is relevant.
Fout 3. Alleen personaliseren met een naam
Verzamel in plaats daarvan zoveel mogelijk demografische kenmerken en informatie over het gedrag van de ontvanger zoals lidmaatschapsinformatie, recente aankopen, locatie, e.d. zodat je krachtige, unieke berichten creëert.
Fout 4. Geen dynamische content gebruiken
Neem content op die van toepassing is op een specifiek segment van je bestand. Bijvoorbeeld, het opnemen van een lijst met lokale events in een e-mailing aan ontvangers in een specifiek gebied.
Fout 5. Het weglaten van andere persoonlijke elementen
Neem bekende plaatjes op, zoals een foto van een recent aangekocht product of een stadsbeeld uit de vestigingsregio van de ontvanger.
Fout 6. Al te persoonlijk worden
Ontvangers verwachten relevante berichten te ontvangen, met content die ze kunnen gebruiken. Berichten die al te persoonlijk zijn worden niet gewaardeerd. Ga verstandig om met privacy-gevoelige informatie; overdrijf het personaliseren niet om een gevoel van inbreuk op de privacy te voorkomen. Hoe beter je de afzender kent, hoe persoonlijker de afzender mag worden.
Fout 7. Geen statistieken bijhouden en niet testen
Vergelijk de betrokkenheid, conversieratio’s en ander meetbaar gedrag van niet-gepersonaliseerde met die van gepersonaliseerde e-mailingen en bepaal wat succesvoller is. Door te testen krijg je uiteindelijk antwoord op de vraag of personaliseren iedere keer geschikt is: als mensen beter reageren met personalisering gebruik het dan wel, en vice versa. Persoonlijk (opzettelijke woordspeling) houd ik ervan om mijn naam gedrukt te zien. Maar alleen als het mijn naam is, hij goed gespeld is en gebruikt is in een bericht dat rekening houdt met mijn voorkeuren. Noem me gek … maar noem me nooit [voornaam].
Alsjebieft, hier nog 2 bonus-tips voor gepersonaliseerde e-mail in B2B
Personaliseren betekent ook personaliseren van de afzender.
Tip 1. Onderteken met grafische handtekening
De oude truuk uit DM werkt ook nog steeds in je e-mail. Zet met zwarte pen (eigenlijk liever blauw) een mooie handtekening op papier, scan ‘m in en zet het als plaatje in de e-mail. Sommige van onze klanten namen dit advies te letterlijk en zetten hun echte handtekening. Twee redenen waarom we dat afraden: a) strooi niet met je officiële handtekening en b) zorg voor een leesbare krabbel. Onderbewust controleren je hersenen of de handtekening klopt met de naam. Herkenbaarheid is belangrijk.
Tip 2. Een foto van jezelf c.q. de ondertekenaar
Ook een goede manier om een e-mail persoonlijk te maken. Zorg wel voor een foto met de juiste uitstraling. Stuur niet altijd dezelfde foto mee. Ook hier is afwisseling goed om heet leuk te houden.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht