Adreslijst segmentatie voor doeltreffende e-mail marketing strategie
Het versturen van relevante content vormt één van de kenmerken van een doeltreffende e-mail marketing strategie. Relevantie betekent het versturen van de juiste content naar het juiste publiek. Maar hoe zorg je nou voor gerichte e-mail marketing? E-mail adressen groeperen resulteert in op maat gemaakte content voor jouw abonnees. In deze blog vertel ik wat het belang is van e-mail marketing segmentatie, hoe het werkt en waarom je bewuste keuzes moet maken.
Waarom zou je e-mail adressen segmenteren?
Adreslijst segmentatie versterkt de totale prestaties van je e-mail marketing campagne. Daardoor krijg je een hogere respons, een daling in het aantal uitschrijvingen en meer betrokkenheid van lezers. Het verbetert zo zowel de opbrengst als de kwaliteit van een lijst:
Opbrengst: Abonnees zullen een e-mail eerder openen en actie ondernemen wanneer deze aansluit op hun behoeftes en interesses. Studies tonen aan dat de focus op één gerichte doelgroep resulteert in een hogere ROI. De inzet van een verdeelde adreslijst levert negen tot tien keer meer op dan wanneer de volledige lijst dezelfde boodschap zou ontvangen.
Lijst kwaliteit: Doelgroepen maken kan ook helpen om jouw mailinglijst up-to-date en betrokken te houden. Richt je bijvoorbeeld specifiek op abonnees die al een tijdje geen e-mail hebben geopend. Door een e-mail te sturen naar deze doelgroep kun je meer informatie vragen over hun specifieke interesses. Zodat de content hier later beter op kan aansluiten. Ook zal een relevante onderwerpregel meer opvallen in een vaak overvolle inbox. Huidige of nieuwe abonnees ontvangen een relevante mailing en rapporteren het minder snel als spam.
Hoe werkt e-mail marketing segmentatie?
Effectief doelgroepen segmenteren vereist twee ingrediënten: relevante data en een goed marketeing automation pakket waarin segmenten kunnen worden gemaakt. Een inschrijfformulier is normaliter een goede startplaats om bruikbare persoonlijke gegevens te verkrijgen. Verzamelde klantinformatie kan onder andere bestaan uit:
- Bedrijfsnaam
- Persoonlijke titel of functie
- Grootte van de organisatie
- Omzet
- Contactinformatie
- Open rate
- Click-through rate naar landingspagina of forward-to-a-friend pagina
- Andere mailinglijsten van jou waarop ze eveneens staan ingeschreven
- Persoonlijke informatie (zoals leeftijd, woonplaats, interesse)
Er is echter altijd één belangrijke kanttekening: vraag niet om te veel informatie. Neem de tijd om een relatie op te bouwen. Een relatie waarin een klant bereid is steeds meer persoonlijke informatie te delen. Om toch de benodigde informatie te verkrijgen kun je later segmentatie criteria ophalen door je abonnees uit om uit te nodigen aanvullende informatie in te vullen.
Hoe past analytics in je plan segmentatie?
Naast het eigenhandig verzamelen van klantinformatie genereren klanten zelf ook bruikbare data. Je kunt zo veel verschillende informatie bemachtigen met web analytics, zoals:
- Welke keywords zijn gebruikt om jouw website te vinden
- Op welke pagina’s is geklikt, in welke volgorde en hoe lang zijn ze erop gebleven
- Welke whitepapers zijn gedownload
- Welke webinars zijn er bijgewoond
- Welke producten zijn aangeklikt zonder dat er tot actie is overgegaan
- Is het een terugkerende klant, zo ja waar is de aandacht naar uitgegaan
Zelfs als je niet zoveel data verzamelt met enquêtes of formulieren heb je voldoende informatie in de e-mail geschiedenis van abonnees. Bekijk hoe lang ze al in je adreslijst zitten en hoe vaak ze reageren op je mailing om e-mail marketing segmenten te vormen.
Gebruik je verstand bij groeperen e-mail adressen
E-mail marketing segmentatie is een krachtig middel, maar je moet het verstandig inzetten. Houd daarom altijd deze twee kwalificaties in het achterhoofd bij het onderverdelen van je adreslijst:
Is dit segment logisch? In principe zijn de mogelijkheden eindeloos. Zolang je maar over de juiste data beschikt. Toch moet elke rangschikking die je aanbrengt een duidelijk doel hebben in de vooruitgang van je e-mail marketing plan.
Maak ik inbreuk op de verwachtingen van een abonnee? Gerelateerd aan de vorige vraag, moet je voorzichtig te werk gaan en voorkomen dat adreslijst segmentatie tegen je gaat werken. Het verzenden van extra berichten, hoe relevant deze ook kunnen zijn, kan irritatie opwekken. Houd je daarom altijd aan de inschrijfvoorwaarden van je abonnees.
Afsluitende segmentatie tips voor segmenteren adreslijst
Maak niet te veel, maar ook niet te weinig segmenten. Hoeveel segmenten voor jou ideaal zijn hangt af van de grootte van je adreslijst en de toegevoegde waarde van e-mail marketing segmentatie.
Wat zijn jouw ervaringen met e-mail marketing segmentatie? Of wil je graag advies ontvangen voor het segmenteren van jouw adreslijst. Laat het me weten door een reactie te geven op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht