B2B en charity e-mail marketing benchmarks (2013)
Let op! Dit zijn cijfers uit 2013. Voor meer recente benchmark zie: benchmarks voor B2B en goede doelen 2022
Eén van de voordelen van e-mail marketing is dat de resultaten gemeten kunnen worden. Maar hoe weet je of jouw resultaten onder- of bovengemiddeld zijn? Het is handig om vergelijkingsmateriaal te hebben voor jouw e-mail ratio’s.
Daarom hebben we de belangrijkste benchmarks voor je op een rijtje gezet. Als uitgangspunt nemen we de Nationale E-mail Benchmark, aangevuld met Amerikaans onderzoek en onze bevindingen uit de eigen praktijk.
We behandelen het e-mail openingspercentage, het klikpercentage ook wel bekend als CTR (Click-Trough Rate) en het bouncepercentage. Ook sta ik kort stil bij de beste verzenddag voor e-mail.
1. E-mail Open Rate: 34%
Het openingspercentage is verschillend voor het soort bericht en het type doelgroep. Het maakt verschil of je in het B-to-B of het B-to-C segment actief bent. Daarnaast scoren nieuwsbrieven in het algemeen een hoger openingspercentage dan promoties. Ook het type doelgroep maakt uit. Bestaande klanten zijn eerder geneigd het bericht te openen dan prospects.
Maar wat is nu een goede e-mail benchmark B2B open rate? In onze praktijk zien we dat business to business e-nieuwsbrieven aan bestaande klanten, die voldoen aan de voorwaarden van effectieve e-mail marketing, veelal een Opened Rate tussen de 38% en 42% behalen. Uitnodigingen, gericht aan een specifieke doelgroep, worden nog beter geopend.
Benchmark Open Ratio Charity
E-mail benchmark nieuwsbrieven voor goede doelen scoren over het algemeen lager, maar daar zien we in de praktijk enorme verschillen. Goede afstemming op de doelgroep ligt daar nog gevoeliger dan bij andere sectoren. Een exacte e-mail benchmark charity is lastig. Boven 30% voor actieve donateurs is wat ons betreft de eis.
De afgelopen jaren was er sprake van een dalende tendens. Aan de ene kant veroorzaakt door de opkomst van het blokkeren van images door internetproviders, waardoor de ‘opens’ niet gemeten kunnen worden. Aan de andere kant zijn de overvolle inboxen de boosdoener, waardoor veel mail niet geopend wordt. Onderzoek in de VS van het toonaangevende MarketingSherpa laat een veel lager openingspercentage van 26% zien. Belangrijkste verklaring hiervoor is de veel grotere omvang van de adreslijsten in het enorme land. Kleinere adreslijsten (zoals in het kleine Nederland) leveren veelal een hogere respons op.
2. Click-Through Rate: 8%
Een volgende vraag die vaak wordt gesteld: wat is een goede doorklik ratio? De Nationale E-mail Benchmark meldt een gemiddelde Click-Through Rate van 8%.
Onze praktijk is hiermee in overeenstemming. Wij streven met onze klanten naar een percentage van 20% van de openers die klikt (Click-to-Open Rate). Veel nieuwsbrieven van onze klanten voldoen hieraan.
Ook de hoogte van deze ratio is afhankelijk van de inhoud van het bericht. In nieuwsbrieven scoren items met een kennis aspect goed. Informatieve onderdelen met een hoog praktisch bruikbaarheidsgehalte doen het veelal uitstekend. Het opnemen van een fun-element als afwisseling, kan ook het doorklikpercentage bevorderen. Bij promoties is een goede call-to-action (design en plaats) een voorwaarde voor succes.
3. Bouncepercentage: 2%
Het bouncepercentage geeft het aantal adressen weer, waarbij het bericht niet aankomt. Dit percentage is zeer wisselend en sterk afhankelijk van de kwaliteit van het adressenbestand. Onze ervaring laat bouncepercentages zien van 1% bij goed bijgewerkte bestanden tot 20% bij verouderde bestanden.
Bouncepercentages van boven de 3% zijn bij ons uitzondering. Bij Qamel is de standaard procedure zo ingericht, dat bij het uploaden van de adressen eerder gebouncte, dubbele adressen en adressen met syntaxfouten verwijderd worden. Ook worden de binnengekomen uitschrijvingen onmiddellijk verwerkt.
Het is belangrijk je bestand regelmatig te updaten. Spamfilters reageren op grote aantallen bounces door de mailserver die de mailing verstuurt te blokkeren. Zo wordt het onmogelijk om nog mail te versturen. Dat moet je te allen tijde voorkomen.
4. Opkomst van zaterdag en zondag als verzenddag voor e-mail
De laatste 2 jaar is er een tendens te zien, dat er op zaterdag en zondag steeds meer zakelijke e-mail wordt gelezen. De opkomst van de smartphone zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben gehad; mensen lezen overal en altijd hun mail en in het weekend is daar meer tijd voor.
De Nationale E-mail Benchmark laat dan ook zien dat de beste open- en klikpercentages worden behaald als de mailing in het weekend wordt verstuurd. De Opened Rate is dan gemiddeld 42%-43%, ten opzichte van 39%-41% op werkdagen. Het verschil is weliswaar klein, maar zeker merkbaar.
In onze praktijk zien we als populaire verzenddag dinsdag en donderdag. Wil je dat jouw mailing opvalt, probeer dan deze topuren te omzeilen. Het verschil tussen B-to-B mailings met B-to-C mailings wordt kleiner.
Wij zien in onze metingen geen significante verschillen tussen verzendmomenten. Opvallend is wel dat bijvoorbeeld de Pinksterdagen en schoolvakanties een grotere impact hebben op de Opened Rate. We raden je aan om met testen en meten het gedrag van jou doelgroepen te volgen. Daarmee bouw je aan je eigen benchmarks en kun je doorlopend de effectiviteit van e-mail marketing nagaan zodat je e-mail ROI verbetert.
Wat zijn jouw ervaringen met cijfers over e-mail resultaten? Zit je met jouw e-mailresultaten op de benchmark, erboven of zijn er nog kansen voor verbetering? Laat het me weten via een reactie op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht