Beursopvolging via e-mail: Wat zijn de regels rondom de wet-en regelgeving?
Je bent marketeer en je hebt op een vakbeurs gestaan waarbij je veel leads hebt gegenereerd. Deze kostbare leads wil je zo snel mogelijk e-mailopvolging geven nu deze nog ‘warm’ zijn. Er ontstaan wel eens misverstanden rondom de wet- en regelgeving voor e-mailmarketing. Heb je nou wel of niet toestemming van de lead voor beursopvolging via e-mail? Vergeet niet in al je enthousiasme de regels van de wet- en regelgeving te handhaven en lees dit blogartikel.
De case: Marketeer A heeft op een vakbeurs gestaan en veel visitekaartjes van bezoekers ontvangen. Vraag: Mag hij die bezoekers e-mailpromoties of -nieuwsbrieven sturen?
E-mailings sturen zonder opt-in is verboden
Het is verboden om zonder voorafgaande toestemming ongevraagd e-mailings te sturen die van commerciële, charitatieve of ideële aard zijn. Dit is een hoofdregel. Er moet toestemming door een actieve handeling zijn gegeven. Je kunt het niet opnemen in je algemene voorwaarden of op een invulformulier een vooraf aangevinkt vakje gebruiken. Je moet te allen tijde kunnen bewijzen dat je toestemming hebt gekregen.
Beursopvolging via e-mail: Wel of geen toestemming?
Wat betekent dit voor marketeer A? Marketeer A kan de visitekaartjes niet zomaar gebruiken voor e-mailmarketing doeleinden, er is immers geen expliciete toestemming. Echter zijn er wel oplossingen die wel in lijn zijn met de wet- en regelgeving. Zet bijvoorbeeld op je stand een doos of schaal met daarbij vermeld dat bezoekers hun visitekaartje kunnen achterlaten om meer informatie via e-mail te ontvangen. Als bewijs maak je een foto van deze opstelling en vermeld je bij het opnemen van de adressen in je database de datum en manier van verkrijgen. Veel beursorganisatoren bieden faciliteiten voor het scannen van bezoekersgegevens. Vaak geven bezoekers al toestemming voor e-mailcontact. Dan hoef je niets extra’s te doen.
Lees ook eens het artikel ‘E-mailmarketing wetgeving: 3 veelgestelde vragen’ waarin we je de hoofdregels en uitzonderingen gedetailleerd toelichten.
Uitzondering op het toestemmingsprincipe
Er is één uitzondering op het toestemmingsprincipe: voor het sturen van e-mailings aan bestaande klanten of donateurs heb je geen toestemming nodig. Voorwaarde hierbij is wel dat je alleen mailings stuurt over soortgelijke producten en diensten die eerder afgenomen zijn en alleen verzendt gedurende de economische levensduur van de producten/diensten.
Ook moet je bij het verkrijgen van het e-mailadres vermelden dat het adres gebruikt kan worden voor het sturen van e-mailings; de prospect moet daarbij in de gelegenheid worden gesteld daar bezwaar tegen aan te tekenen. De meest vriendelijke manier om hier aan te voldoen is om op het bestelformulier een veld toe te voegen met “Graag ontvang ik nieuws en aanbiedingen per e-mail”. Hier mag het vakje vooraangevinkt zijn.
E-mail is bij uitstek geschikt om prospects aan je te binden, bijvoorbeeld met een lead nurturing-programma. Meer hierover lees je in een eerder artikel op Frankwatching van collega Mieke van Rein ‘E-mailmarketing: lead nurturing in 5 fases met converterende content’. Zorg ervoor dat alle mensen in je organisatie die contact hebben met prospects, altijd vragen om het e-mailadres én om toestemming om te mailen.
Dit was een voorbeeld dat vaak tot misverstanden leidt. In de praktijk lopen we regelmatig tegen deze, maar ook andere, situaties aan. Heb je een vraag of ervaring met e-mailregelgeving? Laat dan een reactie achter!
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Heb je onze whitepaper over de e-mail wet- en gedragscode al gelezen? In Nederland mag je alleen e-mailings versturen aan je relaties als die daarvoor toestemming hebben gegeven. Voorkom moeilijkheden en download de whitepaper. Je vindt uitleg van de regels en de toepassing in de praktijk.