Breng je e-mailing tot leven met storytelling
Iets voor half 8. Mijn blauwwit gestreepte pyjama aan en de deken tot net onder mijn kin. Papa, papa, wil je mij nog een verhaaltje vertellen voor het slapen gaan? Favoriet voor mij, mijn vaders avonturen over cowboys en indianen.
Een verhaal vertellen. Iets wat de mens al eeuwenlang doet. Toch kunnen we juist met goede storytelling nog veel winst behalen. Een platte commerciële boodschap werkt niet. Door de boodschap in een verhaal te plaatsen komt het pas tot leven. Storytelling in een e-mail is zeer doeltreffend om de betrokkenheid van relaties te vergroten.
Met een goed narratief maak je duidelijk wat jouw organisatie doet en wat je voor jouw lezers betekent. In dit blog maak ik eerst duidelijk waarom storytelling met e-mail zo belangrijk is. Vervolgens sluit ik af met een subliem e-mail storytelling voorbeeld.
Betrokkenheid en relevantie met storytelling
Betrokkenheid met relaties ontstaat pas echt wanneer je ze weet te raken. Een verhaal is het uitgelezen middel om emotionele betrokkenheid te scheppen en aandacht te trekken. Met behulp van storytelling breng je jouw organisatie, dienst of product tot leven.
Voor bijvoorbeeld goede doelen die kampen met een terugloop van donaties is storytelling de oplossing. Door een verhaal te vertellen over een concrete persoon en zijn probleem raken lezers emotioneel betrokken en wordt de inhoud relevant. Waarmee de kans op bijvoorbeeld een donatie bij goede doelen of een offerte aanvraag bij B2B groeit.
Storytelling brengt je boodschap tot leven
Om het effect van storytelling verder toe lichten sta ik kort stil bij de werking van ons brein. Voor het menselijk brein is een verhaal makkelijk te verwerken, interessant en een logische manier om kennis te verwerken. Zelfs zeer moeilijke en misschien saaie informatie onthouden we beter in een verhaalvorm. We breken een verhaal namelijk op in stukken en zoeken (onbewust) altijd een oorzakelijk verband.
Daarnaast activeert het lezen of horen van een verhaal onze spiegelneuronen. Dit neuroon is onder andere verantwoordelijk voor het leren van nieuwe vaardigheden door imitatie. Spiegelneuronen laten je verhaal tot leven komen. Ons brein wordt actief alsof we er daadwerkelijk bij zijn en het meemaken. De reden dat ik als klein kind zo verzot was op mijn vaders verhalen. Ze speelden zich live in mijn hoofd af.
Met een verhaal kun je iemand raken en zijn aandacht opslurpen. Toch vergeten organisaties vaak hun boodschap aan te kleden. Bijvoorbeeld goede doelen organisaties. Over het algemeen hebben zij één kerndoel: Er is een probleem, dit is de oplossing (of de weg daar naartoe) en daarvoor hebben we uw bijdrage nodig.
Door het botweg op deze manier te brengen zal je weinig donateurs overtuigen. Het is de beleving die ontbreekt.
“People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you made them feel.”
Dit prachtige citaat van de Amerikaanse schrijfster en dichteres Maya Angelou belichaamt eigenlijk de kracht van storytelling.
Een goed e-mail storytelling voorbeeld
Een blog over storytelling zonder goed voorbeeld gaat natuurlijk niet. Daarom geef ik hier een sterk voorbeeld van het begin van een storytelling e-mail. In onderstaande mail vraagt WWF om een maandelijkse donatie. Met name de omschrijving van wat de hoofdrolspeler meemaakt vind ik subliem. Door de visuele omschrijving waan je jezelf bijna op Antartica.
Verderop in de mail vertelt WWF over de levensbedreigingen van ijsberen. Waarbij de focus ligt op hoe een donatie kan helpen. Door storytelling voel je je als lezer meer betrokken bij het lot van de ijsbeer. Je bent eerder geneigd tot een donatie over te gaan.
Afbeelding: Flickr CC: UNE Photos
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht