De zes stappen naar een succesvol e-mail welkomstprogramma
Stop je ook zoveel tijd en moeite in het binnenhalen van nieuwe e-mailadressen voor je e-mail marketing? En dan merk je vervolgens dat een groot deel van deze nieuwe adressen geen activiteit vertoont. Jammer! Er is een manier om de adressen in de eerste periode na het aanmelden te activeren, vlak na het moment dat ze interesse hebben getoond: maak een welkomstprogramma.
Er zijn maar zes simpele stappen nodig om een effectief e-mail welkomstprogramma op te zetten.
Stap 1. Kies voor een ESP die geautomatiseerde series kan versturen
De e-mailtools van goede e-mail service providers bieden de mogelijkheid om een workflow op te zetten. Dat is het geautomatiseerd versturen van een serie e-mails. Aan de hand van een trigger die af gaat (het invullen van een inschrijfformulier) wordt de serie gestart. Voorbeeld van een goede ESP is Copernica, het e-mailtool dat we bij Qamel gebruiken.
De workflow bestaat uit een reeks e-mailberichten, die door logica met elkaar verbonden zijn. Meestal bestaat die logica eruit dat er een bepaald aantal tussenliggende dagen zijn, voordat de volgende e-mail in de serie verstuurd wordt.
Stap 2. Bepaal de omvang en de timing van de e-mail serie
Het hangt van je organisatie af hoeveel e-mailberichten in je welkomstserie het meest effectief zijn. Het kan kan variëren van 3 tot 7 berichten. Ook de lengte van de tussenpozen waarmee de e-mailberichten verstuurd worden kan variëren.
Bij inschrijvingen voor een periodieke nieuwsbrief is het belangrijk dat je de periode tot het verschijnen van de eerstvolgende editie overbrugt. Daarnaast is het goed om ook calls-to-action (download de whitepaper, schrijf je in voor het webinar, vraag een demo aan) aan te bieden in de serie. Op die manier verstevig je de relatie meteen na het moment dat er belangstelling is getoond.
Bepaal voor jouw doelgroep wat de juiste omvang en timing voor de welkomstserie is. Je wilt het aantal uitschrijvingen minimaliseren en het aantal conversies maximaliseren. Je kent zelf je doelgroep het beste om in te schatten wanneer het voor je leads teveel wordt en het mogelijk gaat irriteren. Zorg er in alle gevallen wel voor dat de eerste welkomstmail binnen 24 uur wordt verstuurd.
Stap 3. Bepaal de content van je e-mail welkomstserie
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het bedanken voor de inschrijving. Bevestig dan ook meteen de goede keuze die je inschrijver gemaakt heeft door zich aan te melden. Betreft het een inschrijving voor een periodieke nieuwsbrief, vertel dan wat voor informatie, aanbiedingen, nieuws er te verwachten is.
Voor de volgende berichten heb je een plan nodig om te bepalen welk soort content je via de serie wilt sturen. Stuur je een promotie of een engagement mail? Ik raad je aan verschillende soorten berichten af te wisselen. Je loopt anders het risico dat de inschrijvers het zat worden om iedere keer hetzelfde type mail te ontvangen. Stuur bijvoorbeeld eerst een promotie, vervolgens een engagement mail (bijvoorbeeld door kennis van je vakgebied te delen) en daarna een herinnering van de promotie. Dan blijft niet het gevoel hangen dat je alleen maar promoties stuurt.
Stap 4. Maak het design en de content
Voor het design van de berichten van de serie is aan te raden deze van elkaar te laten verschillen. Zo blijf je je inschrijvers verrassen en is er niet het gevoel dat ze iedere keer dezelfde mail krijgen. Zorg dat ze geboeid blijven.
Van tevoren is het moeilijk te voorspellen wat het beste werkt. Daarom wordt geadviseerd verschillende variaties van ieder bericht uit de serie gedurende een periode te testen. De variant met de meeste opens en clicks wordt dan de definitieve versie.
Je kunt nog een stap verder gaan door het van het klikgedrag te laten afhangen welke volgende mail de inschrijver krijgt voorgeschoteld.
Stap 5. Zet de serie op in je e-mailtool
Dit is het moment van de waarheid en kun je je plan en voorbereidingen in de praktijk brengen. Het is tijd om de workflow in je e-mailtool in te richten. Het is een kwestie van zorgvuldig het systeem in te richten en de condities (welke eigenschappen moeten personen in je adreslijst hebben om ieder specifiek bericht van de serie te ontvangen) in te vullen.
Het verschilt per e-mailtool hoe het precies moet worden opgezet, maar het kan vrijwel altijd eenvoudig en snel gedaan worden.
Stap 6. Monitor de resultaten
Denk niet dat je er al bent. Uiteindelijk gaat het om het resultaat. Blijven de inschrijvers actief, gaan ze in op je calls-to-action. Houd de statistieken dan ook goed in de gaten. Maak bijvoorbeeld iedere week of 2 weken een rapportage met een overzicht van de opens, clicks en conversies. Een ESP met workflow faciliteiten biedt de nodige statistieken om je resultaten te monitoren.
Bepaal van tevoren welke metrics je monitort en op welke manier die bijdragen aan het behalen van je doelstellingen. Dat maakt analyse van de resultaten zinvol. Rapporteer periodiek aan iedereen die bij het project betrokken is. Zo kun je, indien nodig, snel beslissen welke acties ondernomen moeten worden om de resultaten te verbeteren.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht