Goede doelen e-mail benchmark 2015
Benchmarks maken het mogelijk je eigen prestaties te beoordelen. In de Nationale E-mail Benchmark 2015 is ook de benchmark voor goede doelen opgenomen. In dit artikel analyseer ik de goede doelen benchmark.
Goede doelen klein deel van gehele benchmark
Voor de Nationale E-mail benchmark zijn in totaal 3,6 miljard e-mails geanalyseerd uit 144.175 campagnes. Goede doelen nemen daarbinnen een klein percentage op zich. Er zijn 1.584 goede doelen e-mail campagnes geanalyseerd, waaruit in totaal 45.538.229 e-mails zijn verzonden. Dat is een vertegenwoordiging van 1,3%.
Bounceratio verder gedaald
Een bounce is een e-mailbericht dat wordt teruggestuurd naar de mailserver. We maken onderscheid tussen hardbounces en softbounces. Hardbounces zijn permanente bounces die nooit zullen aankomen. Bijvoorbeeld omdat het e-mailadres van de ontvanger niet juist is, de domeinnaam niet bestaat of er is een netwerkprobleem bij de ontvanger. Een softbounce of tijdelijke bounce is een e-mailbericht dat tijdelijk niet aankomt, bijvoorbeeld omdat de e-mailbox van de ontvanger vol is.
Het bouncepercentage van goede doelen e-mail berichten was vorig jaar 1,44% en dat is dit jaar verder gedaald naar 1,12%. De hardbounce rate is 0,66% en er zijn 0,46% softbounces. Goede doelen hebben blijkbaar bestanden kwalitatief goed op orde en het wordt steeds beter. Wij denken dat een hoger bouncepercentage niet eens zo’n probleem is.
Bij Qamel hanteren wij een maximale bounceratio van 3%. Als je bouncepercentage te hoog is, raden we je aan om je database op te schonen.
Openratio blijft stijgen
Dit jaar is het openingspercentage voor goede doelen 44,9%. Vorig jaar was dit nog 41%. Een stijging van bijna 10%. Ook bij de andere branches zien we een verhoging in de openratio. De gemiddelde openratio (voor zowel B2B, B2C en non profit) is vastgesteld op 35,5%. Goede doelen scoren significant beter op openingspercentage. Dit is goed nieuws voor het e-mail kanaal. Er wordt meer e-mail dan ooit verstuurd en de openingspercentages blijven stijgen.
Click trough ratio stijgt explosief
De CTR geeft inzicht in het aantal unieke ontvangers dat in een e-mailbericht klikt in verhouding tot het aantal aangekomen e-mails (Verzonden minus de bounces). De goede doelen click through ratio is vastgesteld op 13,6% terwijl deze vorig jaar nog 7% was. Een stijging van 94%. Ook als we kijken naar de generieke benchmark is de CTR voor goede doelen uitmuntend, die ligt op 7,3%. Dit wordt natuurlijk ook veroorzaakt door de hogere opens, maar is op zich bijzonder. Goede doelen zijn blijkbaar in staat om de content relevant te houden en hun lezers te boeien.
Click to open ratio van 16% naar 24,4%
De CTO voor goede doelen is dit jaar 24,4%. Ten opzichte van de gemiddelde benchmark (18,6) en de goede doelen benchmark van vorig jaar (16%) ligt deze ook fors hoger. Dat betekent dat bijna 1 op de 4 personen die een e-mail openen ook klikken. Er wordt relevante content geboden gericht op de juiste persona. Dat is een goede ontwikkeling.
Goede doelen verzenden vaak op donderdag en vrijdag
De meest populaire verzenddagen voor goede doelen zijn donderdag (23,3%) en vrijdag (20,5%). Op zaterdag wordt maar 5,6% van alle e-mails verzonden. Het laagste percentage.
Welke verzenddagen het beste resultaat opleveren is in de benchmark niet uitgesplitst naar goede doelen. Dat is jammer, want bij de B2B Benchmark zien we daarbij juist een afwijking.
Veel e-mail campagnes met kleine omvang
Wat opvalt is dat de meeste mailings worden verstuurd met een omvang van 1.000 tot 5.000 adressen (31,6%). Gevolgd door 10.000 tot 50.000 adressen (29,1%). In dit benchmark onderzoek is maar 1,3% van de campagnes naar een bestand van meer dan 250.000 adressen verzonden.
Dat kan betekenen dat er meer wordt gesegmenteerd om aansprekende content te bieden aan de fans en donateurs. Ook kan het zijn dat er kleinere adreslijsten zijn gevolgd voor het onderzoek.
Bijna de helft opent op mobiel
Elk jaar blijft het mobiel gebruik stijgen. Uit de benchmark van 2015 blijkt dat maar liefst 44,2% van de ontvangers bij goede doelen zijn e-mail leest op mobiel. Dat is bijna 1 op de 2. Eén op de drie (33,2%) van de lezers klikt door in de nieuwsbrief.
Responsive e-mail is een must! Kijk of jouw nieuwsbrief ook geschikt is voor mobiel en laat indien nodig aanpassingen doorvoeren. Het is anno 2015 noodzakelijk om een template te hebben dat goed toont op mobiele devices. Anders laat je kans op succes liggen.
Zijn jouw ratio’s beter of slechter?
Gebruik de benchmark als hulpmiddel om jouw cijfers mee te vergelijken. Het biedt je handvatten om na te gaan of er verbeteringen mogelijk zijn. Hanteer de benchmark echter als richtlijn. De Nationale E-mail Benchmark is gebaseerd op een kleine groep e-mailings (1,3%) en hierdoor is het onduidelijk hoe representatief deze cijfers zijn voor de gehele markt.
Houdt goed je eigen resultaat in de gaten. Maak een overzicht van jouw ratio’s en analyseer of je trends kunt ontdekken.
Wat is jouw ervaring met deze goede doelen benchmark? Ik hoor het graag in een reactie op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht