Hoe SharpSpring omgaat met spamtraps
Als e-mailmarketeer wil je niets liever dan je reputatie als verzender hoog houden. Maar hoe meer je adressenbestand groeit, hoe groter de kans dat er spamtraps tussen zitten die ervoor zorgen dat je niet meer kunt verzenden. Als je SharpSpring gebruikt en tegen spamtraps aanloopt, zal SharpSpring je verzendingen blokkeren. En dat terwijl jij zo je best doet de reputatie van je domein zo hoog mogelijk te houden. We vertellen je graag meer over (de vormen van) spamtraps en hoe je ze vermijdt.
Spamtraps: wat zijn het?
E-mail providers gebruiken spamtraps om te achterhalen of iemand spam berichten verstuurd. Oude adressen worden bijvoorbeeld ook als spam trap aangemerkt. Elke e-mail die op dit adres ontvangen wordt, wordt aangemerkt als spam trap geval en beschadigt je deliverability.
Als e-mail verzender is het daarom belangrijk dat je adreslijst schoon en actueel is. Een indicatie van een vervuilde lijst is een hoog bouncepercentage. Een spam trap ligt dan op de loer.
Spamtraps: de soorten en maten
Het raken van spamtraps is slecht voor je deliverability. Om dit te voorkomen is het goed om te weten waar je mee te maken hebt. Spamtraps kun je namelijk onderscheiden in 3 typen:
- Recycled – Een e-mailadres dat lange tijd inactief is geweest en waarvan de huidige eigenaar niet meer bekend is. Hoe lang precies verschilt per provider, bij Gmail is dit 9 maanden, Outlook hanteert 270 dagen een Yahoo! mail 6 maanden. Wanneer een e-mailadres inactief is verklaard wordt er vanuit gegaan dat niemand bewust e-mail naar dit adres stuurt en ieder inkomend bericht spam is.
- Typo – Deze spamtraps maken gebruik van adressen die geregistreerd staan met domeinen die erg lijken op grote e-mailproviders maar met typefouten. Scan je adressenbestand hier eens op en herstel ze. Het zal je verbazen hoeveel mensen hun eigen e-mailadres of naam niet goed kunnen typen. Let hierbij op typefouten zoals ‘@htmail.com’, ‘@hotmial.com’ en ‘@gmail.co’.
- Pristine – E-mail adressen die gemaakt zijn door spam trap eigenaren en dus nooit ingeschreven kunnen zijn voor wat dan ook. Alleen “scrapers” zullen deze adressen verzamelen en te koop aanbieden. Het gebruiken van deze adressen is illegaal. Kijk uit met het aankopen van adressen. Als verzender moet je altijd goed aan kunnen tonen dat e-mailadressen op de juiste manier verzameld zijn.
Wat is het verschil tussen spamtrap en spam complaint?
Spam complaints hebben niets te maken met spam traps. Zelfs als je adreslijst schoon is, kun je klachten krijgen. Een spamklacht indienen is immers heel gemakkelijk. De meeste online e-mail programma’s zoals Hotmail en Gmail hebben een “spamknop”.
Spam complaints; klachten omdat je overkomt als spam
Lezers kunnen een aantal redenen hebben op de spamknop te drukken:
- Je bericht is ongewenst en voelt als spam
- De ontvanger is te lui om zich netjes uit te schrijven of kan zich niet makkelijk afmelden
Wat de reden ook is, een spamklacht is zeer schadelijk voor je verzend reputatie.
Spamklachten kun je voorkomen door het gemakkelijk te maken om uit te schrijven, relevante berichten te sturen èn, dat klinkt misschien gek, vaker e-mail te sturen. Als men maar 4 keer per jaar een e-mail bericht van je krijgt, is de kans groot dat men jouw e-mail als ongewenst ziet. Als je zorgt dat je vaker op het netvlies staat, is de kans minder groot dat je niet vertrouwd wordt.
Vermijd spamtraps en bescherm je domein reputatie
Om je domeinreputatie te beschermen wil je spamtraps vermijden. Wat is domeinreputatie volgens SharpSpring en wat kun je doen om spamtraps te voorkomen?
Domein reputatie volgens SharpSpring
Gebruik je SharpSpring dan heb je misschien wel eens gehoord over je e-mail verzendstatus die kan variëren van healthy tot limited en alles ertussenin (‘at risk’ of ‘unhealthy’). Deze status geeft aan in welke mate je voldoet aan de criteria van SharpSpring met betrekking tot spam, bounces en uitschrijvers. Afhankelijk van je verzendstatus is reviewing van SharpSpring vereist voor e-mail opdrachten, tast je de reputatie van je domein aan en last but not least: deactivatie van je account. Om dit te voorkomen kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.
Database Management: voorkom problemen
Het opbouwen van je huidige database heeft je veel tijd gekost, zorg daarom dat je ook je data management op orde hebt. Nu je weet wat spamtraps zijn, kun je actie ondernemen om spamtraps te vermijden en je domein reputatie te beschermen:
- Zorg ervoor dat je geen adressen gebruikt die al langer dan 18 maanden geen tot weinig activiteit hebben getoond en wees je bewust van de kwaliteit van je adressen als het gaat om de manier waarop je ze verzameld hebt. Heb je een adressenbestand gekocht of adressen verzamelt op een event of door inschrijving voor je nieuwsbrief op de website kan dit een degelijk verschil in de kwaliteit ervan opleveren. Verwijder adressen die lange tijd geen engagement of conversie hebben getoond of stuur ze een e-mail voor reactivatie en verhoog daarmee de kwaliteit van je adressenlijst.
- Schrijf ongeldige adressen uit. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een e-mail verificatie tool die je adressenbestand in één keer opschoont.
- Heb je eerder gebruik gemaakt van een andere e-mail verzendtool? Zorg er dan voor dat je uitschrijvers en hard bounces ook op de juiste manier importeert.
Let op! Ook een hoge bounce rate riskeert blokkade
Wanneer SharpSpring 1% of meer hard bounces constateert kan je account geblokkeerd worden voor verzending. Als je een e-mail wilt verzenden krijg je een pop-up met de melding: E-mail status: Geblokkeerd. Je kunt het account nog wel gebruiken maar de verzending van alle e-mails (inclusief die uit automations) ligt stil. Dit is een beveiligingsmaatregel vanuit Sharpspring om “diminished deliverability” te voorkomen zodat alle e-mailcampagnes zo succesvol mogelijk zijn.
In het kort
Bekijk onderstaande actiepunten eens. De uitvoering ervan kost je weinig tijd en kunnen je veel negatieve resultaten schelen:
- Verdeel contacten die lange tijd niet actief zijn geweest onder in:
– Nooit-actieven: aangemeld en verder geen engagement vertoond
– Chronisch-inactieven: lang geleden engagement vertoond
Lees hier meer over in ons blog over spamfilters. - Maak afmelden makkelijk; dit voorkomt onnodige spam en is overigens ook wettelijk verplicht.
- Scan je contact adressen op spelfouten
Een spelfoutje is zo gemaakt, ook bij jouw contacten wanneer ze een formulier op je website invullen.
Wil je meer weten over de wetgeving rondom het gebruik van e-mailadressen of wil je niet aan spamtraps ten val komen? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar met advies en ondersteuning!
Wil je regelmatig tips ontvangen over e-mailmarketing? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates!