Hoe kun je leads overtuigen met je e-mail marketing nieuwsbrief?
Het is niet gemakkelijk om te voorspellen hoe men reageert op een mailing. Wat zijn nou de geheime strategieën die aanmoedigen tot opens en clicks? Nathalie Nahai, auteur van het boek Webs of Influence: The Psychology of Online Persuasion geeft antwoord op deze vraag. Het antwoord vind je door meer te leren over de kunst van online overtuigingskracht.
Webpsycholoog Nahai is een auteur die ik al tijden volg op Twitter, webinars en online blogs. Haar boek is wat mij betreft een pareltje in de wereld van online marketing en web psychologie. In dit blog geef ik de belangrijkste insights uit haar boek. Deze vertaal ik naar een aantal concrete e-mail marketing tips. De centrale vraag hierbij: hoe kun je overtuigen in een nieuwsbrief?
Online neuro-marketing: het beïnvloeden van het menselijk brein
Met meer dan 200 miljard berekeningen per seconde kunnen we het menselijk brein absoluut beschouwen als een supercomputer. Volgens Nathalie worden er constant baanbrekende ontdekkingen gedaan over het brein. Toch bevindt deze kennis zich nog in de kinderschoenen. Voor iedereen die actief is in online marketing de reden om de ontwikkelingen nauw te volgen. Wil je succes behalen dan zul je de kunst van overtuigingskracht echter moeten beheersen.
Het is de kunst van het overtuigen van het menselijk brein dat psychologen beschrijven als persuasie. Nathalie Nahai definieert persuasie als “het proces waarbij gedrag en houding door iemand zonder dwang, bewust worden beïnvloed in een bepaalde richting”. Oftewel: de kunst om de houding en het gedrag van iemand te beïnvloeden.
Nathalie begint het boek met een simplistisch model van het brein. Met behulp dit model leren we beter inzien hoe de mens denkt en handelt. En het is deze psychologische achtergrond die we nodig hebben om online meer invloed te kunnen uitoefenen.
Het brein bestaat uit de volgende drie delen: het primaire brein, het emotionele brein en het rationele brein. Met name het eerste deel kent een aantal duidelijke inzichten die we direct kunnen herleiden tot praktische e-mail marketing tips.
Je e-mail nieuwsbrief verbeteren door:
- Seks en schoonheid: Nathalie wijst hiermee op de kracht van afbeeldingen in webpagina’s en mailings. Illustraties in e-mail zorgen voor opwinding in het brein en trekken de aandacht.
- Beweging: Het brein reageert goed op beweging. We zien zo een duidelijke trend in de visualisatie van de online omgeving. Maak je nieuwsbrief visueel aantrekkelijk. Gebruik relatief weinig tekst en veel beeld.
- Contrast: Voor onze voorouders was het cruciaal om snel beslissingen te nemen, dit kon zelfs het verschil betekenen tussen leven of dood. Volgens auteur Nahai geldt dat ook in een online omgeving. Benadruk daarom de verschillen. Bijvoorbeeld met een afbeelding van before en after. Met tekst leg je vervolgens de nadruk op de voor- en nadelen. Maak vergelijkingen zodat ontvangers snel kunnen beslissen.
- Een eind en begin: Het primaire brein is gewend om te reageren op een begin en eind. In een e-mail is het daarom belangrijk content te prioriteren. Nahai bedoelt hiermee dat we een gestructureerde opbouw moeten hanteren. Plaats het belangrijkste als eerste bovenaan je nieuwsbrief. Dit is de primaire content. Daaronder volgt de secundaire en tertiaire content.
- Schaarsheid: Als laatste een gewild product bemachtigen, wie wil dat nou niet? Dit gevoel van schaarsheid is de reden waarom een count-down of een blik in de resterende voorraad goed werkt. Het zet mensen aan om in beweging te komen. Gebruik dit voordeel en vertel in een promotionele e-mail voor een event expliciet dat de zaal al bijna vol is. Bijvoorbeeld door te vermelden “VOL=VOL”, een naderende einddatum voor aanmelding, of een livescore met het aantal aanmeldingen.
- Houd het concreet: Nahai beschrijft tot slot hoe belangrijk het is om concreet en vriendelijk te zijn in de teksten die je schrijft. Dit deel van het brein is egocentrisch en wilt simpelweg antwoord op één vraag: ‘What’s in it for me?’. Zorg dat je mailing helder en transparant is. De lezer van je mailing wil direct zien wat het voor hem oplevert. Een button naar een landingspagina met ‘Lees meer’ werkt dan ook niet. Geef lading aan de tekst en maak duidelijk wat er op de pagina te vinden is.
Het is dit primaire brein dat grotendeels bepaalt hoe we ons gedragen. Met deze tips kun je het gedrag van jouw nieuwsbrieflezers meer beïnvloeden en sturen. Je begrijpt beter hoe het brein werkt en vertaalt dit direct naar een betere nieuwsbrief met een hogere conversie.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht