Inspiratie van KWF Kankerbestrijding voor goede doelen
Het was een geslaagde middag! Qamel heeft in samenwerking met Stichting ALS Nederland meer dan 20 goede doelen ontvangen voor een inspiratiesessie over e-mailmarketing. Bert-Jan van Rein (Oprichter Qamel) en gastspreker Roel Berghuis (Direct Marketing Coördinator KWF Kankerbestrijding) stonden voor een volle klas fondsenwervers en marketeers. In dit blogartikel blikken we terug en geef ik je de belangrijkste 4 tips uit de presentatie van Roel Berghuis.
Valkuilen en successen in 3 jaar e-mailmarketing KWF Kankerbestrijding
Roel Berghuis is al meer dan 5 jaar de centrale coördinator van alle e-mailmarketing activiteiten van KWF Kankerbestrijding. Roel Berghuis presenteerde zowel positieve ervaringen met mogelijkheden om open- en klikratio’s te verbeteren als de valkuilen.
Tip 1. Richt de envelop goed in voor desktop én mobiel
Laat er geen twijfel over bestaan. De manier waarop je communiceert met donateurs en vrijwilligers is cruciaal voor iedere goede doelen organisatie. Het aanspreken van deze doelgroep vraagt om een eigen benadering.
Uiteraard stem je daarom de afzendernaam, onderwerpregel en preheader op elkaar af. Maar let je er ook goed op dat deze onderdelen (afhankelijk van het soort device) goed zichtbaar zijn? Op een desktop is je preheader misschien goed zichtbaar, terwijl je op mobiel alleen de eerste 5-6 woorden ziet. Zonde want deze onderdelen bepalen niet alleen je open ratio, maar ook meer dan 50% van de ontvangers leest eerst mobiel.
Heb je onze whitepaper over onderwerpregels al eens gelezen? Deze pragmatische whitepaper geeft je 10 simpele tips om tot een succesvolle onderwerpregel te komen.
Tip 2. Denk aan de houdbaarheid van de landingspagina
Wanneer moet de mailing verzonden worden? Van wie moet ik nog content ontvangen? Wat is de deadline? Wie doet de upload van de adressen? Als (e-mail)marketeer heb je je hoofd vol van teksten, beeld, templates, buttons, testen, adressen en ga zo maar door. Maar denk je ook aan de landingspagina? Je zal niet de eerste zijn die een mailing verstuurt zonder een kritische blik op de bestemmingspagina te werpen. Zorg ervoor dat je landingspagina niet ‘over de datum is’. Linken naar verouderde of verlopen content wil je niet.
In het artikel ‘Zo maak je conversiegerichte landingspagina’s voor e-mailmarketing’ geven we je tips en tricks.
Tip 3. Zorg voor een feedback mogelijkheid
Zorg in elke mailing voor een feedback mogelijkheid. De reacties die je ontvangt zijn zeer waardevol en kun je gebruiken om te evalueren en te optimaliseren. En je kunt meteen ingrijpen als een link, landingspagina of formulier niet goed werkt.
Tip 4. Uitschrijven: Maak uitschrijven per type e-mail mogelijk
Je hoopt dat je ontvanger ver weg blijft van de uitschrijflink. Daarom maak je relevante content en doe je er alles aan om je donateurs te boeien, binden en te behouden. Toch ben je verplicht om een uitschrijfmogelijkheid in je mailing op te nemen. De uitschrijfknop moet duidelijk zichtbaar zijn.
We komen nog steeds ‘one-click’ uitschrijvingen tegen waarbij e-mailadressen zelfs bij per ongeluk klikken zonder pardon uit de mailingslijst worden gezet. Zonde! Behalve dat je niet zou moeten kiezen voor een one-click-uitschrijving, zou je ook moeten werken met deeluitschrijvingen. Verzend je meerdere soorten mailings zoals acties, nieuwsbrieven en bijvoorbeeld uitnodigingen, maak het dan mogelijk om er afzonderlijk voor uit te schrijven.
Lees ook eens ons artikel ‘E-mailregelgeving: Uitschrijvingen’ waarin je de regels leest rondom uitschrijvingen.
Heb je de sessie gemist, maar wil je wel vrijblijvend advies? Vraag dan onze gratis ‘customer journey sessie’ aan! We leren je hoe je workflows, triggers, content en leadscoring inricht en jouw toekomstige donateur van A tot Z de perfecte opvolging geeft.
Versterk de relatie met je donateurs en vrijwilligers met e-mailmarketing. Maak e-mailings die meer resultaat opleveren en die de dialoog aangaan met de achterban. Neem contact met ons op om te horen hoe wij goede doelen helpen om marketing automation goed toe te passen.