Maak jouw e-mailings eindelijk mobile proof!
Ruim een jaar geleden schreven we over de 6 e-mail marketing trends voor 2014. De eerste trend die we noemden was “Mobiel als de spil van communicatie”. In 2014 kon je al écht niet meer onder mobile uit. Zijn jouw e-mailings nog niet mobile proof? Dan is dit je laatste kans. Ik geef je in dit blog de handvatten die je nodig hebt om jouw e-mailings mobile proof te maken.
Helft e-mails wordt mobiel geopend
De verwachting voor 2014 was dat 4,55 miljard mensen een mobiele telefoon zouden gebruiken. Voor 2016 wordt er zelfs verwacht dat dit cijfer stijgt tot 8 miljard. Ook de cijfers van Litmus over mobiel gebruik liegen er niet om: 53% van alle e-mails worden eerst op een smartphone geopend.
Of het nu komt door mobiele telefoons, smartphones, tablets of apps, de verschuiving naar mobile heeft een grote impact op customer engagement. Mobiele gebruikers gaan de interactie met merken aan waar, wanneer en hoe ze maar willen – en zij verwachten een naadloze gebruikerservaring wanneer ze dit doen.
Wat betekent de verschuiving naar mobile voor e-mailmarketing
Wereldwijd wordt meer dan 50% van alle e-mail als eerste geopend op een mobiel toestel. Dit is goed nieuws voor marketeers. Mobile is tot nu toe de meest effectieve manier voor het afleveren van contextueel relevante communicatie naar relaties die altijd onderweg zijn. Nu steeds meer mensen hun e-mail onderweg openen, is er een grotere kans dat marketeers hen via e-mail bereiken.
Een ander belangrijk cijfer voor marketeers is dat 97% van alle e-mails slechts één keer geopend wordt. Dit betekent dat jouw eerste indruk ook meteen je laatste kan zijn. Wanneer steeds meer e-mails geopend worden op een mobiel toestel, wordt het belangrijker om ervoor te zorgen dat je berichten geoptimaliseerd zijn voor kleinere schermen met duidelijke en beknopte boodschappen en onderscheidende call-to-actions.
De stijging in smartphone gebruik is met name belangrijk voor online marketeers. Niet alleen in termen van het aantal gebruikers, maar ook vanwege de activiteiten die smartphone gebruikers uitvoeren op hun smartphone.
Tablets
Hoe zit het met tablets? Tablets behoren tot een van de snelstgroeiende technologieën ooit. Verwacht wordt dat in 2016 wereldwijd 1 op de 10 personen in het bezit is van een tablet. Dat meer consumenten een tablet hebben is vooral goed nieuws voor business-to-consumer (B2C) marketeers:
- Tablet gebruikers geven 54% meer uit dan smartphone gebruikers.
- 56% van de mensen geeft aan dat zij tablets handig vinden voor het online winkelen, tegenover 38% die aangeeft dat zij smartphones handig vinden om hiervoor te gebruiken.
Betekent dit dat je e-mails ook moet optimaliseren voor tablets? Dat hangt er van af. In de meeste gevallen is een desktopversie van een e-mail prima leesbaar op een tablet omdat tablets een veel groter scherm hebben dan smartphones. Je moet er wel rekening mee houden dat mensen hun vingers en duimen gebruiken om te navigeren en te klikken, dus je moet grote buttons en voldoende witruimte creëren.
Nu je bekend bent met de cijfers van mobiel gebruik, is de volgende stap om te begrijpen wat je kan doen om je e-mails te optimaliseren voor mobile. Hieronder lees je wat de manieren zijn om dit te doen en wat de voor- en nadelen van iedere manier zijn. Daarna lees je hoe je een mobile optimization strategie opzet en onderhoudt.
Drie manieren om je e-mail mobile proof te maken
Er zijn drie standaard mogelijkheden om je e-mails voor mobiel te optimaliseren:
- Fluid e-mail layout
- Schaalbaar design
- Responsive design
Hieronder leg ik per optie uit hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen van elke optie zijn.
Fluid e-mail lay-out
De eerste optie heet fluid lay-out, dit betekent dat de e-mail breedte zich uitspreidt of inkrimpt afhankelijk van de afmetingen van het scherm. Deze eenvoudige benadering van optimalisatie voor mobiel is eenvoudig om uit te voeren: stel de breedte van de mail in als een percentage in plaats van een vaste breedte. Op deze manier past de mail zich aan tot iedere schermgrootte.
Voordelen van fluid e-mail lay-out:
- De e-mails zien er over het algemeen goed uit op een kleiner scherm van bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone.
- Het is eenvoudig in te stellen en er is geen actie nodig van de ontvanger van de mail. Deze krijgt dan een naadloze ervaring van de mail.
Nadelen van fluid e-mail lay-out:
- Wanneer de e-mail geopend wordt op een groot scherm, kan een fluid lay-out de mail te ver verwijden waardoor het lastiger wordt om de mail te lezen.
- Fluid lay-out is niet geschikt voor e-mails die volledig uit afbeeldingen bestaan. Alleen een eenvoudige e-mail lay-out werkt goed.
Schaalbaar design
Schaalbaar design is een optie die een enkele mobile-friendly lay-out gebruikt dat er goed uitziet op zowel kleine als grote schermen. Unieke eigenschappen van deze aanpak zijn:
- De lay-out bestaat uit één enkele kolom die relatief smal is vergeleken met de meeste andere e-mails.
- Er worden grote titels gebruikt.
- Deze aanpak gebruikt grote call-to-actions die makkelijk klikbaar zijn op mobiele toestellen.
- Voldoende witruimte.
- Weinig body tekst zodat deze in één oogopslag te lezen is.
Voordelen van schaalbaar design:
- Het geeft ontvangers een goede gebruikerservaring en het ziet er goed uit in alle omstandigheden.
- Het is eenvoudig om te maken en het heeft geen complexe HTML-code nodig.
Nadelen van schaalbaar design:
- Het limiteert de designmogelijkheden en is niet flexibel.
- Hele smalle e-mails kunnen er vreemd uitzien op grote schermen.
Responsive design
Met responsive design kan je de manier waarop je e-mail wordt weergegeven veranderen afhankelijk van het scherm waarop de mail wordt geopend. Responsive design geeft veel flexibiliteit om content van je e-mail toe te voegen, te verwijderen, of anders te plaatsen, om de ontvanger een zo plezierig mogelijke gebruikerservaring te geven, onafhankelijk van type toestel of e-mailclient waarop de e-mail gelezen wordt.
Voordelen van responsive design
- Het geeft de ontvanger een naadloze gebruikservaring en is extreem flexibel.
- Je kan bijna alles aan de e-mail aanpassen wanneer je responsive design gebruikt.
Nadelen van responsive design
- Het kan complex zijn om te programmeren.
- Responsive design werkt niet op ieder type toestel.
- Het maakt je e-mail zwaarder vanwege de extra code die gebruikt worden, dit kan voor problemen zorgen omdat mobiel internet vaak wat trager werkt.
Ondanks de nadelen is responsive design verreweg de beste optie om je e-mail te optimaliseren voor mobiel.
In vier stappen naar een mobile strategie
Marketeers die het meeste weten te halen uit mobile marketing voorzien hun klanten van unieke ervaringen, ongeacht tijd of plaats. Dit doen zij op manieren die onderscheidend, relevant en persoonlijk zijn. Daarom is het zo het belangrijk is om je e-mailings mobile proof te maken. Nu je weet welke manieren er zijn, moet je de voor jou beste manier toepassen. Dat doe je in 4 stappen.
1. Zoek uit welke mobile toestellen jouw lezers gebruiken
Waarschijnlijk is er een groot percentage van je inschrijvers dat de smartphone gebruikt om je e-mails te lezen, de meesten zullen waarschijnlijk een iPhone gebruiken. Maar iedere database is anders, dus het is belangrijk om dit voor jouw e-mailings na te gaan. Deze gegevens kan je vinden in de statistieken van je e-mailtool of door bijvoorbeeld Litmus tracking te gebruiken bij het versturen van je mailings.
2. Bepaal de beste manier om jouw e-mails te optimaliseren
Baseer je keuze op wat je hebt geleerd over het gedrag van je mobiele lezers. In de meeste gevallen zal responsive design de beste oplossing zijn om mee te optimaliseren, maar dit is niet altijd zo. Bijvoorbeeld wanneer je een Business-to-Business bedrijf bent met een groot aantal Blackberry gebruikers. Gebruikelijke responsive design oplossingen werken namelijk niet op een Blackberry toestel.
3. Implementeer het nieuwe design – maar zorg dat je het van tevoren uitvoerig hebt getest!
Een nieuw design is geen 100% garantie dat je betere resultaten behaalt. Als het design een negatieve impact heeft op je conversieratio, dan is het tijd om terug te gaan naar de tekentafel en om uit te zoeken wat er misgaat. Alleen wanneer je de beste oplossing hebt gevonden, rol je het nieuwe design pas uit naar je volledige database.
4. Houd je lezers in de gaten
Dat iPhone op dit moment het populairste mobiele toestel is, betekent niet dat dit niet kan veranderen in de toekomst. Er komen voortdurend nieuwe toestellen uit en je moet klaarstaan om ook voor deze nieuwe toestellen te optimaliseren om al je lezers betrokken en converterend te houden.
Conclusie
Je kunt het mobile proof maken van je e-mailings niet langer uitstellen. Je hebt nu de handvatten om aan de slag te gaan. Je weet welke designopties mogelijk zijn en waar je op moet letten om meer uit je mobiele
e-mailmarketing te halen.
Wij verwachten dat mobile de komende jaren nog even blijft groeien. Wat zijn jouw verwachtingen? Zet deze trend verder door, of denk jij dat de grootste groei al achter de rug is? Laat het weten in een reactie.
Deze blog is gebaseerd op 3 blogartikelen over mobile optimization van Lyris.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht