Personaliseren bij e-mail marketing in twee fasen
Als je kijkt naar de financiële opbrengst van je e-mailcampagne, de ROI, is aangetoond dat het toevoegen van personalisatie aan je bericht een 25% – 30% hoger resultaat oplevert. Bijkomend voordeel is dat het je bericht onderscheidt van dat van spammers.
Maar, overdrijf het niet. Als je te ver gaat met personaliseren of het verkeerd aanpakt kan het als misleidend, vals en zelfs eng overkomen. Om het goed te doen heb je een goede database, zorgvuldige planning en betrouwbare techniek nodig. Personaliseren doe je in twee fasen.
Hoe ver je kunt gaan met het personaliseren kan variëren. Het hoeft ook niet heel complex te zijn. Er zijn drie elementen die je kunt personaliseren, die meteen in de inbox opvallen:
Element 1: Bevriende afzender
Accountmanagers en verkopers zullen bekend zijn bij je abonnees. Maak gebruik van die relatie en zorg ervoor dat iedere ontvanger de bij hem bekende afzender krijgt.
Element 2: Subjectline met bekende gegevens
Met de onderwerpregel maak je je abonnees duidelijk waarom jouw organisatie het bericht stuurt. Door duidelijk te maken wat de inhoud van het bericht is, stel je de ontvanger in de gelegeheid te bepalen wanneer ze erop reageren. Het melden van je tienjarig bestaan is voor de meeste ontvangers minder interessant dan een verslag van een event waar hij bij aanwezig was. Gebruik de gegevens in je database bij het opstellen van de subjectline.
Element 3: Afzender: herkenbaar e-mailadres
Zorg dat het e-mailadres dat je als afzender gebruikt meteen herkenbaar is voor de ontvangers. Gebruik in plaats van het standaard e-mailadres een afzender die gepersonaliseerd is neem je merk erin op. Dit levert niet alleen meer opens op, het zorgt ook voor een betere deliverability.
Als je dat allemaal gedaan hebt opent de ontvanger de mail en dan komt de volgende fase van personaliseren.
De tweede fase:
Hoe maak je de content van je e-mail persoonlijk
-
Gebruik de naam van de ontvanger
Maar zorg er wel voor dat de vorm waarin je dat doet past bij de toonzetting in de rest van het bericht. Hanteer je bijvoorbeeld de u-vorm, neem dan een aanhef als ‘Geachte heer Pietersen’. Bij de je-vorm kies je voor ‘Beste Marco’.
-
Verwijs naar een eerdere activiteit
Neem een verwijzing op naar een product of dienst die de ontvanger eerder gekocht heeft of informatie over heeft opgevraagd.
-
Gebruik de locatie
Wanneer je een e-mail personaliseert met de locatie van de ontvanger creëer je een gevoel van ‘erbij horen’ of ’thuis voelen’
-
Test afbeeldingen en filmpjes
Voeg een afbeelding toe van een eerder afgenomen product of van een bekend stadsgezicht. Maak je berichten menselijker door afbeeldingen van medewerkers, sprekers op je event of verkopers op te nemen.
-
Beloon je abonnees
Wordt persoonlijk door je meest trouwe lezers te belonen met een kortingsbon of speciale aanbieding.
Tot slot nog enkele waarschuwingen bij personaliseren
Controleer of je database de juiste gegevens bevat en er geen velden leeg of verwisseld zijn. Niets is zo funest als foute gegevens die ervoor zorgen dat je ontvanger het gevoel heeft dat je wel heel weinig van hem weet, terwijl je juist het omgekeerde wilt bereiken.
En tenslotte: overdrijf het niet. Een e-mail met teveel persoonlijke gegevens lijkt al snel een inbreuk op de privacy van je ontvangers.
Heb je zelf ervaring met personaliseren of heb je nog meer tips, laat het mij weten.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht