Fwd: Eerste hulp bij doorstuurmails
Het doorsturen van een e-mail creëert niet alleen de toevoeging ‘Fwd:’ in de onderwerpregel, maar verandert ook (helaas) vaak iets aan het design van je e-mail. Bij Qamel hebben we hier al een aantal keer vragen over gekregen van klanten: “Waarom ziet mijn e-mail er perfect uit in de inbox, maar daarna met doorsturen niet meer?”. We vertellen je graag wat meer over dit onderwerp.
Wat kan er mis gaan…?
Doorgestuurde e-mails kunnen zich anders gedragen dan e-mails die je direct in je inbox ontvangt. Zoals je waarschijnlijk weet tonen e-mail clients op een verschillende manier een e-mail. Ook bij het doorsturen van een e-mail maken sommige e-mailclients aanpassingen in de HTML code. Dit kan ervoor zorgen dat een button er wat minder mooi uit komt te zien in een doorgestuurde e-mail, zoals in het voorbeeld hieronder:

Perfect in de inbox

Na doorsturen
Maar in veel gevallen is de schade ernstiger. Plaatjes die niet meer zichtbaar zijn, teksten die over elkaar heen schuiven en niet meer leesbaar zijn, of zelfs wegvallen.
Wat te doen als doorgestuurde e-mails niet goed tonen?
Helaas kunnen we er weinig aan doen dat doorgestuurde e-mails zich anders vertonen, het is immers de e-mail client die de HTML code aanpast. Wat we wél kunnen doen is optimaliseren om vervorming te voorkomen. We nemen drie punten met je door die je kunt toepassen.
- Hou het e-mail design simpel
Simpel: hoe minder complex je e-mail hoe minder er fout kan gaan. De code is tenslotte minder complex. Werk je met tabellen, ingewikkelde buttons en bestaat je e-mail uit meerdere kolommen? Dan wordt de kans een stuk groter dat het mis gaat met doorsturen.
- Test hoe een forward mail eruit ziet
Verwacht je dat veel ontvangers de mail zullen doorsturen? Test het doorsturen van een e-mail dan ook zeker even zelf in verschillende e-mail clients. Als je benieuwd bent hoeveel ontvangers nu echt een mail doorsturen, is het mogelijk om Litmus Analytics in te zetten. Hierbij voeg je een stuk code toe aan een e-mail, die meet dan hoevaak er op de ‘doorstuurknop’ is gedrukt.
- E-mails doorsturen op een andere manier
Maar gelukkig zijn er ook alternatieven voor de doorstuurknop. Wat dacht je bijvoorbeeld van een handige doorstuurbutton in de e-mail, zoals het voorbeeld hieronder?
Bij een klik op de button komt iemand uit op een formulier, waarin ze de gegevens van de ontvanger moeten invullen (naam, e-mailadres en eventuele persoonlijke boodschap). Zo sturen ze de nieuwsbrief eenvoudig door zonder dat het effect heeft op het design.
Tip: MailChimp: * | FORWARD | *
MailChimp biedt de optie om de ‘Forward’ merge tag toe te voegen aan een e-mail. Dit creëert een link, waarbij mensen naar een formulier worden verwezen. In dit formulier vullen ze dan de gegevens van de ontvanger in met ook hier de mogelijkheid voor een persoonlijke boodschap. De ontvanger krijgt dan een bericht met een link naar de campagne in de browser.
Concluderend kunnen we dus zeggen dat een perfect design in doorstuurmails lastig is, maar dat er wel genoeg opties zijn voor optimalisatie.
Benieuwd hoe een perfecte e-mail in elkaar steekt? We behandelen dit tijdens het webinar de architectuur van je mailing.
Kan je wel wat e-mailmarketing of marketing automation ondersteuning gebruiken? Wij werken onder andere met Copernica, Mailplus, MailChimp, SharpSpring en Apsis.