Scoor met een hoge e-mail deliverability
Het startsignaal is gegeven er moet weer een nieuwe nieuwsbrief uit. Als marketeer heb je één doel voor ogen en dat is om te scoren met je e-mail nieuwsbrief. Voordat je jezelf echter tot kampioen kunt kronen moet je mail wel aankomen. Een foute pass is namelijk al snel gemaakt, want niet elke mail zal daadwerkelijk in de inbox belanden.
Deliverability is een term die aangeeft in hoeverre je erin slaagt om e-mails succesvol af te leveren. Deliverability is cruciaal en moet eigenlijk bij elke e-mail marketeer hoog op de agenda staan. Hard werk aan het design en de content van je email zijn namelijk een weggegooide investering als deze niet arriveert in de inbox.
Hoe zorg je ervoor dat je e-mail aankomt? En waar moet je op letten? In dit artikel bespreek ik hoe je de deliverability kan verbeteren door verstandig om te gaan met je adreslijst. Zo bouw je een goede e-mail reputatie op. En daarmee vergroot je de kans dat jouw mail ook daadwerkelijk aankomt.
De kwaliteit van je spelersmateriaal
Om een goede reputatie te hebben als verzender is het goed beheren van je adreslijst enorm belangrijk. Spamfilters controleren continu het gedrag van een verzender. Je bent daarbij zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je adressen. Wil je op succesvolle wijze je e-mail adressenbestand beheren dan zijn bouncemanagement en klachtenbeheer jouw beste vrienden. Selecteer de juiste adressen voor je e-mailing en durf wijzigingen aan te brengen.
Bouncemanagement: durf een rode kaart te geven
ISP’s (Internet Service Providers) hebben meerdere technieken in de strijd tegen spam. Zo kijken ze onder andere naar het aantal niet (meer) bestaande e-mailadressen waaraan je probeert een e-mail te sturen. Het zijn deze harde bounces die onder het vergrootglas liggen en jouw reputatie negatief kunnen beïnvloeden. Bounces zijn adressen waaraan een e-mail is verstuurd die letterlijk terugkaatst, omdat het adres incorrect is. Deze fouten ontstaan bijvoorbeeld doordat nieuwe abonnees een typefout maken bij het opgeven van hun e-mailadres of een adres verouderd is.
De theorie leert dat spammers hier geen aandacht aan besteden. Zij nemen geen moeite om foutieve adressen te verwijderen. Wanneer een ISP stuit op een bijzonder hoog aantal onjuiste adressen wordt je verdacht. Houd daarom het bouncepercentage van jouw mailing goed bij.
Wij spreken zelf van een kwalitatief goede adreslijst als deze een bouncepercentage heeft van minder dan 2%. Bij goede doelen mag het kaatspercentage oplopen tot 3%. Bouncepercentages tussen 3% en 6% duiden op haperingen in het onderhoud van de adreslijst. Te oude adreslijsten of “adressen van onbekende bronnen” hebben vaak een bounce ratio van meer dan 6%. Zie je bouncepercentages van rond de 20% dan gaan alle alarmbellen bij de ISP rinkelen.
In zo’n geval is het belangrijk om adressen die bouncen een rode kaart te geven en ze uit je adressenbestand te verwijderen. De goede e-mailtools doen dit automatisch.
Bounce adressen verbeteren: een goed rendement
Heb je tijd over? Dan kun je natuurlijk al veel e-mailadressen met de hand herstellen. Het zijn immers vaak oppervlakkige fouten. Door harde bounces structureel aan te pakken voorkom je dat deze bij een volgende mailing weer opvallen en je reputatie negatief beïnvloeden.
Klachtenbeheer: luister naar je team
Emailprogramma’s treden zelf ook op tegen spam. Gmail heeft zo de priority inbox en Outlook Sweep. Een ‘dit-is-spam’ button is inmiddels ook overal geïntegreerd in de mailprogramma’s. Wanneer iemand een mail ontvangt, die hij als ongewenst beschouwt, wordt deze knop maar wat graag gebruikt. Het zijn deze klachten invloed hebben op jouw reputatie.
Goede ESP’s (email service providers) bieden je inzicht in deze klachten. Probeer dit goed te bewaken. Het bijwerken en nalopen van e-mail klachten levert een positieve bijdrage aan jouw reputatie. Je kunt de adressen verwijderen of specifiek benaderen om meer informatie in te winnen.
Door feedback te verzamelen leer je in te zien waarom ontvangers een klacht indienen. Vaak gebeurt dat via een reply op je mail. Zorg er dan ook voor dat je reacties nauwlettend in de gaten houdt. Zo ben je goed op de hoogte van klachten. Neem klachten serieus en probeer ze goed te verwerken.
Sleep de overwinning binnen met een hoge deliverability
Waarom is FC Barcelona zo succesvol geweest in de laatste jaren? De sleutel van het succes was het totaalvoetbal. Door een ongekend hoge deliverability kwam de tegenstander er niet aan te pas. Met 85% balbezit en een bijna perfecte passing werd de kans op overwinning wel erg groot.
Hier ligt de parallel met het succes van jouw e-mail marketing. Door structureel om te gaan met bouncemanagement en klachtenbeheer lever je een goede bijdrage aan jouw email verzendreputatie. Daardoor komen meer e-mails aan en wordt jouw score beter.
Wat zijn jouw ervaringen met deliverability? Heb je nog vragen om bouncepercentages van jouw nieuwsbrieven te verlagen? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht