Strategie voor een hogere e-mail marketing ROI: 3 tactieken
E-mail marketing levert 40 keer het geïnvesteerde bedrag op volgens de Amerikaanse DMA (Direct Marketing Association). Veel meer dan PPC campagnes als banner advertenties (2 keer) en keyword advertenties (17 keer). Denk je dat jouw organisatie deze ROI benchmark haalt? Als je de juiste e-mail marketing strategie volgt en je focust op 3 tactieken zul je zien dat je resultaten verbeteren.
Strategie 1. Goede deliverability levert meer op
Over deliverability wordt al jaren veel geschreven, het blijft een kritiek punt. Het aantal verstuurde e-mails dat niet aankomt kan zomaar oplopen tot 20% als je niet een aantal basisregels in acht neemt.
Werk om te beginnen met een actuele adreslijst; uitschrijvingen moeten meteen en adreswijzigingen periodiek geüpdate worden. Zo beperk je het aantal spamklachten tot een minimum. Zorg er verder voor dat spamfilters niet geactiveerd worden door jouw e-mailings. Vermijd spammerige woorden en test je bericht op verschillende e-mail platformen voordat het verstuurd wordt. Goede e-mailtools als Lyris HQ bieden die mogelijkheid.
Strategie 2. Segmenteren naar gedrag verhoogt je ROI
Het benaderen van leads en klanten afhankelijk van hun eerdere gedrag (behavioral targeting) is niet nieuw, maar omdat het technisch gecompliceerder is, wordt het minder gebruikt dan andere manieren van segmenteren (branche, leeftijd e.d). Marketeers die naar gedrag segmenteren boeken een substantieel hogere opbrengst per verzonden e-mail. Bij voorkeur stuur je dan triggered e-mails: wanneer een lead het gewenste gedrag vertoont (aanvragen informatie, download whitepaper of inschrijven voor je nieuwsbrief) wordt er een e-mail of een serie van e-mails gestuurd.
Hoewel er eindeloos veel manieren zijn om naar gedrag te segmenteren zijn hier een paar ideeën die je als inspiratie voor jouw behavioral targeting kunt gebruiken.
Reageer op aankoopgedrag
Het meest voor de hand liggend is om triggered e-mails te sturen na aankoop, met een aanbieding van aanvullende producten of diensten.
Houd je leads warm
Er is een whitepaper via je website gedownload of ingeschreven op je nieuwsbrief. Dit zijn actief geïnteresseerde leads. Warm ze op met een serie opeenvolgende e-mails om de volgende stap in het aankoopproces te nemen. Bij deze lead nurturing via e-mail gaat het erom zoveel mogelijk relevante contactmomenten te creëren.
Speel in op e-mailgedrag
In je e-mailtool heb je volop informatie over het open- en klikgedrag van je ontvangers. Overweeg een loyalty-aanbieding te sturen aan ontvangers die je e-mails het vaakst openen of zet een aanbieding in de subjectline en stuur aan ontvangers die al een tijd je e-mails niet geopend hebben.
Strategie 3. Bouw continu aan je e-mail adreslijst
Het blijven bouwen aan je adreslijst behoort een top-prioriteit te zijn. Niets doen resulteert gewoonlijk in een afvalpercentage van 20-30% van je adressen per jaar. Een paar tips voor een continue instroom van inschrijvers.
Neem overal inschrijflinks op
Zet op elke pagina van je website een inschrijfbanner. Vergeet niet om ook op je social media pagina’s inschrijvers te werven en een link op te nemen. Ook offline kunnen adressen verzameld worden; denk aan congressen, beurzen, je sales mensen.
Bied toegevoegde waarde bij inschrijven nieuwsbrief
Mensen schrijven zich pas in als ze er het voordeel van inzien. Communiceer duidelijk wat die voordelen zijn (vakkennis, de laatste trends, speciale aanbiedingen) om in te schrijven voor je nieuwsbrief.
Heb respect voor je inschrijvers, leads en je eigen merk
Wees zuinig op je inschrijvers, leads en je merk! Stuur je inschrijvers alleen relevante e-mails. Warm je leads langzaam op voor de volgende stap in het aankoopproces en push je verkoop niet te snel. Als je deze twee aspecten goed bewaakt, beperk je de spamklachten en blijft je deliverability reputatie goed (je wordt niet geblokkeerd door de ISP’s. Ook je subscribers en leads zullen dan je merk meer gaan waarderen.
Uitvoering van de bovenstaande tactieken hangt in grote mate af van de deskundigheid waarmee ze uitgevoerd worden. Hoe kijk je daar tegenaan? Ik hoor graag je mening.