Terugblik webinar: “De architectuur van je e-mail nieuwsbrief”
Lianne van Duin (e-mailmarketing consultant bij Qamel) heeft het webinar ‘De architectuur van je e-mail nieuwsbrief’ gegeven. In dit webinar zijn de bouwstenen voor een perfecte nieuwsbrief behandeld. In dit blogartikel lees je de vragen terug die tijdens het webinar zijn gesteld en geven we hier uitgebreid antwoord op.
We categoriseren de vragen in een aantal onderdelen:
- Indeling & Wireframe
- Message
- Afbeeldingen
- Mobile proof en e-mail testen
Indeling & Wireframe
1. Moet de inhoudsopgave altijd rechts staan?
Het is geen verplichting om de inhoudsopgave rechts te plaatsen, echter wel verstandig. Je zou de inhoudsopgave ook links kunnen zetten, alleen realiseer je goed dat men van links naar rechts leest. Vraag jezelf af hoe belangrijk de inhoudsopgave in jouw nieuwsbrief is en geef deze dan de juiste plaats.
2. Wat is de afmeting van je nieuwsbrief?
Voor het maken van een template voor een e-mail nieuwsbrief, gelden er andere regels dan voor webpagina’s. Een e-mail is een stuk smaller dan die van de webpagina. Dit komt door de interface van de e-mail client. De webpagina heeft een afmeting van 960 x 720, voor de afmeting van je e-mail is eigenlijk alleen de breedte van belang. Die mag maximaal 650 tot 700 pixels zijn.
3. Haken ontvangers niet snel af tijdens het lezen van een inleiding?
Een inleiding is ervoor bedoeld om je relatie of prospect persoonlijk aan te spreken. Zorg er wel voor dat je je inleiding op een leuke manier schrijft en benadruk ook kort de kernpunten uit je nieuwsbrief. Beperk je inleiding tot twee alinea’s en maximaal drie. Bij Qamel adviseren we altijd om gebruik te maken van een inleiding met eventueel een foto, de lezer ziet er dan ook een gezicht bij.
Ben je er niet van overtuigd dat jouw nieuwsbrief een inleiding nodig heeft? Test eens met en zonder en analyseer de ratio’s.
4. Wat is het verschil tussen nieuwsbrieven en actiemails m.b.t. de inleiding?
Een inleiding van een nieuwsbrief is anders dan die van een actiemail. Bij de nieuwsbrief vat je samen. In een actiemail bouw je op volgens het AIDA-model (Attention, Interest, Desire en Action) en maak je een brug naar de kern van je boodschap/promotie, de CTA.
5. Moet je in de onderwerpregel noemen dat het om een nieuwsbrief gaat?
Het is niet nodig om in je onderwerpregel altijd te noemen dat het om een nieuwsbrief gaat. Qamel adviseert klanten tenminste de organisatie en een fystiek persoon in het from-adres op te nemen zodat er herkenning ontstaat. Gebruik het belangrijkste onderwerp of CTA in de subjectline van de nieuwsbrief om de ontvanger te prikkelen om de mail te openen.
6. Waar vind ik instructies hoe ik een nieuwsbrief kan maken?
Er zijn talloze blogartikelen geschreven met instructies, tips en adviezen. In het webinar heb je kunnen leren hoe je een nieuwsbrief moet opbouwen. Onderstaande blogartikelen helpen je met de inhoud van je nieuwsbrief, het maken en het versturen.
- Gebruiksgemak e-nieuwsbrief: 16 leermomenten uit DDMA onderzoek
- 6 tips voor meer adressen met een e-nieuwsbrief inschrijfformulier
- Vijf tips voor goed beeldgebruik in je e-nieuwsbrief
- 6 Tips voor je nieuwsbrief inhoud B2B
- Tips en trucs voor een betere B2B nieuwsbrief
- 8 manieren om de click-through rate van je nieuwsbrief te verhogen
Message
1. Gebruik je per artikel een landingspagina of voor de gehele nieuwsbrief?
We adviseren om per artikel een landingspagina te maken. Het nadeel van een landingspagina voor de gehele nieuwsbrief is dat het een onoverzichtelijk geheel wordt.
2. Is het mogelijk om voor mobiel een andere subjectline te gebruiken dan voor desktop?
Het is niet mogelijk om voor mobiel een andere subjectline te gebruiken dan voor desktop. Dit betekent niet dat je voor mobiele gebruikers geen aanpassingen kunt doen. Je kunt als voorbeeld voor mobiel een andere header gebruiken, deze is natuurlijk ook kleiner van formaat.
Afbeeldingen
1. Wat betekent defensief maken en wat zijn alt-teksten?
Als je je e-mail niet defensief opmaakt, ziet de ontvanger bij het openen van de e-mail een groot zwart of wit vlak. De kans dat je nieuwsbrief naar de prullenbak verdwijnt is groot en dat wil je niet.
De alt-tekst is de alternatieve tekst voor de afbeelding. Deze tekst toont zich als er nog niet op ‘afbeeldingen tonen’ is geklikt. Hieronder zie je een voorbeeld van een e-mail die defensief is opgemaakt met de plaatjes uit en aan. In de bovenste afbeelding staan de plaatjes aan, en in de onderste staan ze uit en zijn de alt-teksten zichtbaar.
2. Hoe belangrijk zijn plaatjes in een nieuwsbrief? Worden nieuwsbrieven zonder plaatjes minder gelezen?
Afbeeldingen zijn extreem sterk in het overbrengen van sfeer, emotie en aantrekkingskracht. Enerzijds versterken afbeeldingen de tekst en anderzijds ondersteunen afbeeldingen als illustratie. Toch geldt uiteindelijk dat je alleen door e-mail testen pas echt leert welke button werkt en welke afbeelding resulteert in de hoogste conversie.
Lees ook het blogartikel ‘4 Lessen uit eyetracking onderzoek voor je e-mail marketing‘.
Mobile proof en e-mail testen
1. Hoe test je of een nieuwsbrief mobile proof is als de weergave per mobiel al zo verschilt?
Meten = weten en dat is ook meteen een groot voordeel bij e-mail marketing. Dat een e-mail er nooit op alle platformen perfect uit kan zien, is helaas een feit. Zorg ervoor dat je e-mail er voor jouw meest belangrijke doelgroep er goed uit ziet en ga na op welk platform dit is. Er zijn goede tools om je e-mail snel op verschillende platformen te testen.
2. Hoe kan ik zien hoe mijn nieuwsbrief eruit ziet zonder afbeeldingen als ze al automatisch aan staan?
Als afbeeldingen automatisch aan staan, is dit hoogstwaarschijnlijk een instelling in je e-mail client. In het geval van Outlook en Gmail kun je dit instellen, bij Hotmail staan de plaatsen standaard aan. Ook hier zijn tools voor.
Is je vraag niet volledig beantwoord of staat je vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een e-mail naar info@qamel.nl. Heb je het webinar gemist? Op woensdag 27 augustus kun je het webinar inhalen, schrijf je meteen in!
3. Hoeveel adressen heb je nodig voor een significante A/B test?
Hoeveel adressen je nodig hebt voor een significante A/B test hangt af van de grootte van je adressenbestand. Op internet kun je tools vinden om dit te berekenen. Een voorbeeld is de A/B test sample size calculator van Optimizely.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht