De verborgen kracht van goede doelen e-mail marketing
Goede doelen kiezen voor een andere insteek in hun communicatie naar relaties dan b2b. Dit moet ook wel, omdat de relatie gevoeliger is. Non-profitorganisaties zijn zich maar al te goed bewust van het belang van betrokkenheid en de relatie die ze hebben met hun achterban. Hier kunnen business to business organisaties nog veel van leren.
Betrokkenheid met een goed doel
Goede doelen zijn voorloper op het gebied van loyaliteit en merkbinding. Uit onderzoek verricht door Charity Dynamics en de Non-Profit Technology Network (NTEN) zijn een aantal interessante conclusies getrokken over donateurs:
- De meeste donateurs (78 procent) geven tegelijkertijd aan meerdere goede doelen.
- Bijna de helft van de respondenten (47 procent) geeft het grootste deel van hun jaardonaties aan het goede doel waarmee ze zich het meest verbonden voelen.
- Ze werven voor het goede doel waarmee ze het meest betrokken voelen (30 procent minstens één keer per jaar).
- Ze omarmen digitale media voor deelname aan activiteiten als donaties, vrijwilligerswerk en de promotie van hun favoriete goede doel.
De boodschap is luid en duidelijk: donateurs zijn het meest actief voor de organisatie waarmee zij zich verbonden voelen. En als zij zich verbonden voelen, dan zijn ze bereid om een stapje extra te zetten. Donateurs zullen niet enkel zelf een donatie geven, maar zich ook vrijwillig inzetten voor een goed doel. En precies hier zit een essentieel leermoment voor B2B in de relatie met klanten. Want hoewel het einddoel anders is (sales versus donaties), is klantbetrokkenheid cruciaal voor het succes van jouw organisatie.
In dit artikel bespreek ik vier lessen uit de non-profit wereld die laten zien waar de kracht ligt van e-mail als communicatiemiddel voor goede doelen. Dit vormt enerzijds een eye-opener voor goede doelen en anderzijds leren B2B organisaties hoe zij aan klantenbinding kunnen werken.
Les 1. Communiceren buiten de grenzen “van de vraag”
Non-profitorganisaties communiceren met donateurs in veel opzichten verder dan enkel de vraag om een gift. Ze genereren nieuwsbrieven, video’s, podcasts, websites en zijn actief op Social Media. Daarnaast organiseren ze met regelmaat evenementen voor donateurs. Op overeenkomstige wijze moeten B2B organisaties gebruikmaken van meerdere communicatiekanalen. Waarbij de focus niet alleen ligt op de verkoop. Zoek naar manieren om klanten en prospects via marketing inspanningen te onderwijzen, informeren en entertainen. Als je hierin slaagt, dan zullen ze als eerst aan jou denken, wanneer ze op het punt staan een aankoop te doen.
Les 2. Werk aan betrokkenheid (engagement)
Donateurs blijven organisaties met wie ze een relatie hebben opgebouwd volgen. Zij staan dicht bij een goed doel en identificeren zich ermee. Dit is de reden waarom goede doelen altijd op zoek zijn naar manieren om betrokkenheid te scheppen. Hoewel een B2B organisatie misschien niet dezelfde mogelijkheden heeft voor klanten en prospects zijn er wel degelijk manieren voor meer engagement.
Verschaf exclusieve content en ervaringen, of geef ze de mogelijkheid om hun verhaal te uiten in een review of gastblog. Inspireer met aanstekelijke en opvallende content zodat klanten content delen op Social Media. Het verschaffen van beloningen kan ook een extra prikkel vormen om zakenrelaties, vrienden en familie te wijzen op jouw organisatie.
Les 3. Vraag om feedback
Non-profitorganisaties organiseren roundtables of adviesgroepen waarin ze feedback verzamelen van wat wel en niet goed werkt in een organisatie. Op vergelijkbare wijze kunnen B2B organisaties aan klanten laten zien dat ze aan hun denken en hun mening waarderen. Toon respect voor suggesties en bezwaren. Met behulp van een online enquête of klant focusgroep verzamel je feedback van klanten. Vergeet vervolgens niet terug te koppelen wat je met de feedback uit het klanttevredenheidsonderzoek hebt gedaan. Zodat klanten inzien dat ze serieus worden genomen en hun mening wordt gewaardeerd.
Les 4. Zeg ‘dank je wel’
Onderschat nooit de kracht van deze drie simpele woorden. Goede doelen erkennen iedere donatie die wordt gedaan. Zo krijgen donateurs minimaal één keer een bedank brief/e-mail voor hun gift. Een eenvoudig ‘bedankje’ is persoonlijk en welwillend. Een geautomatiseerde bedank e-mail is eenvoudig op te zetten en resulteert in een besparing op de kosten. Een B2B organisatie kan op vergelijkbare wijze klanten bedanken voor de aankoop en aangeven dat ze het waarderen dat ze er voor hun is gekozen.
Met deze vier lessen uit de wereld van goede doelen kun je met jouw organisatie werken aan klantenbinding en wordt de betrokkenheid van je prospects en klanten vergroot. Kun jij nog andere verborgen krachten noemen van goede doelen, laat het me weten in een reactie.
De inspiratie en cijfers voor dit artikel komt uit de blog van Constant Contact’s Crystal Woody.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht