Vergelijk jouw B2B e-mailresultaten met de Nationale E-mail Benchmark 2015
DDMA heeft de 4e editie uitgebracht van de Nationale E-mail Benchmark 2015. Het meest in het oog springen de sterk gestegen openingspercentages.
Zie je die ontwikkeling bij jouw e-mailings ook? We hebben de belangrijkste cijfers van de B2B voor je op een rij gezet, zodat je jouw resultaten makkelijk kunt vergelijken met deze benchmark.
Er zijn 3,6 miljard e-mails geanalyseerd die in 144.175 campagnes zijn verzonden. In totaal was 31,6% van de campagnes getarget op de B2B markt.
Definities aflever- en responsratio’s
In de Nationale E-mail Benchmark wordt voornamelijk gekeken naar de afleverratio’s en de responsratio’s. Voordat we ingaan op de cijfers voor B2B e-mailings, zetten we de definities van de ratio’s op een rij.
Afleverratio’s:
Accepted Rate: Het totaal aantal e-mails dat met succes is afgeleverd bij de server, gedeeld door het totaal aantal verstuurde e-mails.
Soft Bounce Rate: Tijdelijk geweigerde e-mails gedeeld door het totaal aantal verstuurde e-mails.
Hard Bounce Rate: Permanent geweigerde e-mails gedeeld door het totaal aantal verstuurde e-mails.
Responsratio’s:
Confirmed Open Rate: Het aantal bevestigde opens gedeeld door het totaal aantal met succes afgeleverde e-mails.
Click Through Rate: Het aantal keren dat vanuit een bericht op een link wordt geklikt, gedeeld door het totaal aantal met succes afgeleverde e-mails.
Click to Open Rate: Het aantal keren dat vanuit een bericht op een link wordt geklikt, gedeeld door het aantal uniek bevestigde opens voor dat bericht.
Afleverratio’s B2B e-mail marketing
De gemiddelde accepted rate van de e-mailings die gericht zijn op de zakelijke markt is 98,59%. Gemiddeld is de soft bounce rate 0,65% en de hard bounce rate 0,76%.
Zorg dat je adreslijst up-to-date is om je eigen bounce rates laag te houden. Qamel houdt een bouncepercentage aan van maximaal 3%. Als de bounce rate hoger is, is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen. Het onderhouden van de database is ook een onderdeel van je e-mailmarketing, besteed daar voldoende tijd aan.
Meer opens en clicks voor B2B e-mail marketing
Zakelijke e-mailings hebben een gemiddelde confirmed open rate van 35,80% (2014 27,95%), een click through rate van 7,90% (2014 6,90%) en een click to open rate van 20,51% (2014 20,97%). In de benchmark rapportage wordt het opvallend genoemd dat dit jaar B2B e-mailings hoger scoren op alle responsratio’s (COR, CTR en CTO). Terwijl vorig jaar B2C e-mail hoger scoorde op de responsratio’s COR en CTR. Volgens het rapport kan dit deels verklaard worden door de omvang van de e-mailings. Doorgaans zijn deze kleiner bij B2B, wat een betere lijsthygiëne en dus een hogere betrokkenheid bij de ontvanger kan impliceren.
Wat natuurlijk opvalt is dat de confirmed open rate omhooggeschoten is dit jaar. Van 27,95% in 2014 naar 35,80% in het huidige rapport, dat is een stijging van maar liefst 28%! Wij zien deze beweging ook bij onze klanten en wijten dit aan toename van de kwaliteit en relevantie van de mailings met name door het toepassen van lead nurting of lead nurturing-achtige benaderingen.
Responsratio’s afhankelijk van lijstgrootte
Wanneer we kijken naar de openratio in combinatie met de lijstgrootte bij B2B e-mailings, dan zien we dat, naar mate het aantal adressen in de mailing groter wordt, het openingspercentage daalt. Dit is een bekend fenomeen bij grotere lijsten, omdat lijsthygiëne lastiger is. De Click Trough Rates (CTR) laat het beste resultaat zien bij de kleinste bestandsgrootte van 500-1.000 geadresseerden (9,08%). Bij kleinere bestanden is de relevantie van de content vaak groter. Bij de andere groottes is de CTO nagenoeg gelijk, behalve bij de grootste omvang (bestanden vanaf 250.000 e-mailadressen) daarbij daalt de CTR tot maar 2,2%.
De Click to Open Rates (CTO) laten weinig verschil zien op bestandsgrootte. Bij bestanden boven de 250.000 adressen neemt de CTO echter drastisch af.
Zondag minst gunstige verzenddag voor B2B nieuwsbrief
In het benchmark rapport is ook onderzocht welke verzenddagen het beste resultaat opleveren, wederom in termen van COR, CTR en CTO. Zakelijke nieuwsbrieven behalen de beste openingspercentages op de maandag (37,65%) en de vrijdag (36,56%). De minste resultaten worden behaald bij de e-mailings die op zondag zijn verzonden (31,37%).
Als we kijken naar de CTR, dan laat de verzenddag maandag veruit de beste cijfers zien (8,82%) de overige dagen zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Maar ook hier wijkt de verzenddag zondag behoorlijk af met een gemiddelde CTR van maar 5,37%.
Opvallend is de CTO, die scoort uitermate goed op de zaterdag (22,26%), gevolgd door de maandag (21,54%). En ook hier laat de zondag de slechtste cijfer zien.
Wanneer we echter kijken naar de populariteit van de verzenddagen, dan valt op dat op dinsdag en donderdag veruit het meest gemaild wordt.
Een verklaring voor de betere responsratio’s op maandag en vrijdag kan zijn dat de mailing beter opvalt omdat er minder gemaild wordt op deze dagen. Ben je gewend om op dinsdag of donderdag te mailen dan is het aan te raden om te testen of er betere resultaten behaald kunnen worden op de maandag of vrijdag. Verzenden op zondag lijkt in ieder geval geen goed idee.
Mobiel gebruik blijft groeien
Het aantal ontvangers dat zijn e-mail op mobiel leest groeit al jaren. De percentages voor zakelijke e-mail ligt iets lager dan gemiddeld. Gemiddeld opent 27% van de ontvangers de e-mail op een mobiel of tablet. 19% klikt mobiel in een zakelijke nieuwsbrief (versus 43% opens en 37% kliks in B2C)
Het wordt steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat jouw mailing er ook op mobiel goed uit ziet. Je bereikt er immers 30% van je ontvangers mee. Maar kijk ook verder dan alleen de nieuwsbrief op mobiel, bekijk ook hoe de landingspagina’s zich gedragen op mobiel. Anders gaan de actieve klikkers verloren.
Ok, leuke cijfers! En nu?
Vergelijking van jouw resultaten met de Nationale E-mail Benchmark kan je aanknopingspunten bieden om naar verbeteringen te kijken. Pas alleen op dat je de benchmark niet als richtlijn gebruikt. Een openratio van 36% hoeft niet jouw doelstelling te zijn. Houd scherp je eigen ratio’s in de gaten en kijk hoe die zich ontwikkelen door de tijd heen. Maak een actieplan en houd je doelstellingen in de gaten.
Ik ben erg benieuwd naar jouw resultaten in verhouding tot de Nationale E-mail Benchmark 2015. Ik hoor graag van je in een reactie op dit artikel.
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht