Wetgeving en gedragscode e-mail marketing
Hoe vaak gebeurt het dat je ongewenste e-mail ontvangt? Daarbij gaat het allang niet meer alleen over de bekende viagra en master-degrees spam; dat wordt redelijk goed afgevangen door de spamfilters. Het gaat ook over e-mailings die je irriteren omdat ze afkomstig zijn van iemand anders dan degene aan wie je ooit je toestemming gaf. Of omdat de berichten te groot zijn en het lang duurt om ze op te halen…. Verstuur je zelf weleens dat soort mailings? Je relaties zullen daar niet blij mee zijn – én je ben in strijd met de wetgeving e-mail marketing bezig!
In Nederland hebben we regelgeving om ongewenste e-mail tegen te gaan. De basisregels zijn vastgelegd in wetgeving; bij overtreding kun je door de OPTA een boete opgelegd krijgen. De regels zijn verder uitgewerkt in een gedragscode, een vorm van zelfregulering die gecontroleerd wordt door de Reclame Code Commissie. Hieronder volgen de belangrijkste regels uit zowel de wetgeving als de Code E-mail.
Belangrijkste e-mail regels
1. Toestemming, oftewel geen opt-in is spam
Voor het versturen van commerciële e-mailings heb je toestemming van de ontvanger nodig.
- De toestemming moet uitdrukkelijk gegeven zijn. Dat betekent geen vooraangevinkte vakjes op het inschrijfformulier en niet opgenomen in de algemene voorwaarden of het privacy statement.
- De inschrijver moet weten waar hij toestemming voor geeft. Aan wie geeft hij zijn toestemming, welke e-mailings kan de inschrijver ontvangen en in welke frequentie.
- Er moet apart toestemming worden gegeven voor het toestaan dat het e-mailadres aan derden wordt verstrekt.
2. Uitzondering: voor klanten geen opt-in nodig
Voor het sturen van e-mailings aan klanten is geen toestemming nodig. Er moet sprake zijn van een transactie en bij het invullen van het e-mailadres moet aangegeven worden dat het voor e-mailings gebruikt kan worden.
3. Altijd afmeldlink in je e-mailings
Er moet in elke e-mailing een mogelijkheid zijn om uit te schrijven. De uitschrijfprocedure moet simpel zijn. Een paar muisklikken moeten voldoende zijn (geen invulformulier of inloggen). De afmelding moet onmiddellijk verwerkt worden in de bestanden.
4. Transparantie volgens de Code E-mail
Je bent verplicht in het ‘van-veld’ je merk of bedrijfsnaam op te nemen. Bij derdenverstrekking moet de naam van de bestandseigenaar als afzender vermeld worden en niet de naam van de adverteerder/feitelijke afzender. Daarnaast ben je verplicht een werkend e-mailadres als reply-adres te gebruiken.
Bied je je ontvangers de mogelijkheid het bericht door te sturen aan bekenden (tell-a-friend), dan ben je verplicht de naam van degene die doorstuurt in het ‘van-veld’ op te nemen.
Handhaving e-mail regelgeving
Op naleving van de wet wordt toegezien door de OPTA, die bij overtreding een boete kan opleggen van maximaal € 450.000 per overtreding. De gedragscode, Code Reclame via E-mail, wordt gehandhaafd door de Reclame Code Commissie die van je kan eisen de overtredingen te stoppen.
De aansprakelijkheid voor naleving van de regelgeving ligt bij:
- De persoon die de mailing verstuurt (op de verzendknop drukt)
- Degene van wie het bericht afkomstig is (de materiële verzender)
- De eigenaar van de adressen (bestandseigenaar)
Blijf op de hoogte van de laatste updates voor e-mailmarketing en ontvang uitnodigingen voor seminars en webinars in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een extra check van een e-mail expert is altijd fijn voordat je op de verzendknop drukt. Laat je e-mailcampagne vrijblijvend beoordelen.
Deel dit bericht