202% meer clicks door testen design

De Technische Unie EK-actie

Als één van de grootste technische groothandels van Nederland heeft Technische Unie een uitgebreid e-mail marketing programma, bestaande uit informatieve nieuwsbrieven en speciale acties. Technische Unie biedt rondom grote evenementen als het EK-voetbal voordeelacties. Door actieproducten te kopen bespaart de klant niet alleen geld, er worden ook punten gespaard, die ingewisseld kunnen worden voor Oranje-artikelen (originele EK-shirts, voetballen, sjaals etc.). De EK-actiemailingen startten in april en liepen door tot het moment waarop Nederland uitgeschakeld werd.

Iedere mailing bevat een aantal actieproducten, die afzonderlijk weergegeven worden in zogenaamde tegels.

De A/B test: vormgeving actietegels

Roald Tichelaar, e-marketing manager van Technische Unie: “Om het maximale resultaat uit de EK-actie te halen hebben we de eerste mailingen van de actieperiode getest. Tests met het al dan niet personaliseren van de subjectline, de plaats van de actiebutton en een A/B test met de vormgeving van de actietegels. Naast de al vaker gebruikte variant hebben we een aangepaste versie laten lopen. Omdat we al vermoedden dat onze doelgroep visueel ingesteld is, hebben we in de actietegels een grotere afbeelding van het product en minder beschrijvende tekst gezet.”

A. Reguliere variant B. Groter beeld, minder tekst variant 
Technische Unie Case Split run met tekst Technische Unie Case Split run

Voor de test werd de adreslijst willekeurig in tweeën gesplitst. De ene helft ontving variant A (de reguliere versie) de andere variant B (de testversie). Het e-mailtool Lyris HQ beschikt over een A/B test-functie waarmee dit eenvoudig is in te stellen. De 2 varianten worden precies gelijktijdig verstuurd, zodat andere factoren die van invloed kunnen zijn op het klikgedrag van de ontvangers zoveel mogelijk uitgesloten worden.

Testvraag: welke variant levert de meeste clicks op?

202% meer clicks in variant B

Na 1 week werd de balans opgemaakt. Roald: “Onze theorie bleek te kloppen, variant B bleek veel beter aan te slaan bij onze doelgroep. De tegels met een grotere afbeelding en minder tekst leverden meer dan 3 keer zoveel clicks, en dus ook meer bestellingen, op. De volgende mailingen van de EK-actie hebben we natuurlijk in de visuele variant verstuurd.”

Testen, testen en nog eens testen

Door te testen ontdek je wat bij jouw doelgroep het beste werkt. De uitkomsten van de ene doelgroep zijn niet zomaar toe te passen op andere. Ook in de loop van de tijd kan het gedrag van je doelgroep veranderen. Daarom is het belangrijk regelmatig tests uit te voeren voor een optimaal resultaat.

Bij de EK-actie van Technische Unie ging het om een serie mailingen gedurende een bepaalde periode, maar ook regelmatig verschijnende uitingen als nieuwsbrieven kun je op allerlei aspecten testen. Belangrijk is wel dat je je aan enkele regels houdt om betrouwbare uitkomsten te krijgen.

Whitepaper

Social Media integratie met e-mail

  • Integratie Social media en e-mail
  • Versterken van elkaar
  • Welke tools helpen je

Download nu!

Vraag vrijblijvend een offerte aan >>

VOLG ONS